Wouter Hoeffnagel - 28 april 2017

Kaspersky dient voorlopig geen Europese klacht in tegen Microsoft

Kaspersky dient voorlopig geen Europese klacht in tegen Microsoft image

Kaspersky Lab stelt het indienen van een klacht bij de Europese Commissie over machtsmisbruik door Microsoft met Defender in Windows 10 uit. Het beveiligingsbedrijf stelt dat Microsoft luistert naar zijn klachten en aanpassingen doorvoert.

Dit heeft Eugene Kaspersky, topman van Kaspersky Lab, bekend gemaakt tegenover Reuters. Kaspersky stelt dat zijn bedrijf geen klacht zal indienen bij de Europese Commissie indien Microsoft tegemoet komt aan alle bezwaren die het bedrijf heeft geuit.

Felle kritiek
Kaspersky is van mening dat Microsoft zijn dominante positie op de markt voor besturingssystemen met het Windows besturingssysteem misbruikt om de positie van Defender op de markt te verstevigen. Zo uitte Kaspersky in november 2016 felle kritiek op het feit dat bestaande anti-virusoplossingen bij een Windows 10-upgrade automatisch worden uitgeschakeld en Defender wordt ingeschakeld.

Ook wees Kaspersky erop dat Microsoft anti-virusbedrijven slechts een week de tijd heeft gegeven om hun software geschikt te maken voor Windows 10. Indien de software niet tijdig gereed was, werd deze door Microsoft op Windows 10-systemen automatisch uitgeschakeld. Ook zou Microsoft gebruikers hebben geprobeerd van compatibele anti-virusoplossingen te laten overstappen op Windows Defender door een pop-up te tonen met de onjuiste bewering dat de anti-virussoftware was uitgeschakeld. Met behulp van deze pop-up kunnen gebruikers met één druk op de knop overstappen op Windows Defender.