Wouter Hoeffnagel - 28 april 2017

AWS blijft marktleider in cloud infrastructuurmarkt

AWS blijft marktleider in cloud infrastructuurmarkt image

Vijf grote cloud infrastructure service providers groeien sneller dan Amazon Web Services (AWS). AWS behoudt echter een ruimschootse voorsprong op de rest van het veld met een stabiel marktaandeel van rond de 33%.

Dit blijkt uit cijfers van Synergy Research Group (SRG). Zowel Microsoft, Google, IBM, Alibaba als Oracle zijn in het eerste kwartaal van 2017 sneller gegroeid dan AWS. Zowel Microsoft, Google als Alibaba realiseerde zelfs een omzetgroei van meer dan 80%, terwijl ook Salesforce en Rackspace sneller groeien. De omzet van AWS blijft echter ruimschoots groter dan die van de gecombineerde omzet van de vijf andere bedrijven.

Nu de meeste providers hun financiƫle cijfers voor het eerste kwartaal hebben vrijgegeven, schat SRG de totale kwartaalomzet uit cloud infrastructure services (inclusief IaaS, PaaS en hosted private cloud services) op bijna 10 miljard dollar. Het onderzoeksbureau voorspelt dat de omzet met ruim 40% op jaarbasis zal blijven groeien. AWS, Microsoft en Google gaan in de leiding in het IaaS- en PaaS-segment, terwijl IBM de leiding neemt in hosted private cloud. Ook Rackspace en een aantal traditionele IT service providers presteren goed in dit segment.

SRG-CIS_Q117.jpg