Wipers en bestandsloze malware wordt steeds vaker ingezet bij gerichte cyberaanvallen
28-04-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Wipers en bestandsloze malware wordt steeds vaker ingezet bij gerichte cyberaanvallen

In de eerste drie maanden van 2017 was een scherpe toename te zien in de verfijning van door staatgesponsorde cyberaanvallen. Hierbij richtten dreigingsactors hun aandacht op wipers en op financiële criminaliteit.

Deze en andere trends komen aan de orde in Kaspersky Lab's eerste kwartaalsamenvatting van onderzoeken naar dreigingen. De nieuwe APT (Advanced Persistent Threat) Trends-kwartaalrapporten zijn vrij beschikbaar en benadrukken belangrijke ontwikkelingen op het gebied van gerichte aanvallen, evenals nieuwe tendensen die onmiddellijke aandacht vragen van het bedrijfsleven en andere organisaties. De inhoud van het Q1-verslag is gebaseerd op waarnemingen van Kaspersky Lab-deskundigen met betrekking tot activiteiten van APT-aanvallers gedurende het kwartaal.

Belangrijke punten uit het eerste kwartaalrapport van 2017 zijn:

  • Het aanwenden van wipers door APT-aanvallers, zowel voor cybersabotage als voor het verwijderen van sporen na cyberspionage-operaties.
  • APT-aanvallers diversifiëren naar gelddiefstal.
  • Bestandsloze malware wordt gebruikt bij aanvallen door zowel APT-aanvallers als cybercriminelen in het algemeen – dit helpt detectie te voorkomen en maakt forensisch onderzoek moeilijker.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security