Wouter Hoeffnagel - 26 april 2017

Duitse markt biedt Nederlandse bedrijven volop groeikansen

De Duitse markt biedt Nederlandse bedrijven volop groeikansen. Dat constateert minister Kamp van Economische Zaken tijdens zijn bezoek aan de Hannover Messe, waar zo’n 140 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zich presenteren. Met name op het gebied van Internet of Things, big data en cyber security liggen er kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Minister Kamp baseert zich op het rapport ‘Export opportunities for the Dutch ICT sector to Germany’ van KPMG, dat de minister op de Hannover Messe in ontvangst nam. Minister Kamp: “Duitsland is onze belangrijkste economische handelspartner met een exportwaarde van bijna 100 miljard euro. Samen met het bedrijfsleven en brancheorganisaties verkennen we daarom voortdurend nieuwe kansen. Dit onderzoek toont aan dat er in Duitsland veel kansen liggen voor Nederlandse ondernemingen en kennisinstellingen als zij vroegtijdig blijven investeren in nieuwe, digitale technologieën. Zo blijven onze producten en diensten concurrerend en kunnen we de mogelijkheden benutten voor extra inkomsten en banen in Nederland.”

Internet of Things, big data en cyber security

Uit het onderzoek blijkt dat met name voor producten en diensten op het gebied van Internet of Things, big data en cyber security voor Nederland investeringskansen biedt. In Duitsland wordt volgens het onderzoek voor het Internet of Things een samengestelde jaarlijks groei van 33% verwacht tot een marktwaarde van vijftig miljard euro in 2020. De waarde van de wereldwijde Internet of Things markt bedraagt in dit jaar naar verwachting 1.620 miljard euro. De mondiale groei (23%) is echter lager dan in Duitsland.

De hoge Duitse groei biedt volgens het onderzoek kansen voor Nederlandse bedrijven die mondiaal voorop lopen op het gebied van Internet of Things. Nederlandse bedrijven zijn onder andere producent of toeleverancier van Internet of Things apparaten in de auto-industrie, zoals navigatiesystemen en technologie voor elektrische en zelfrijdende auto’s. Daarnaast ontwikkelen Nederlandse bedrijven toepassingen voor precisielandbouw, zorg (eHealth) en huishoudelijke apparaten. Nederland kent aanzienlijk meer start-ups en scale-ups die actief zijn met innovatieve oplossingen voor de vraagstukken binnen deze sector dan Duitsland.

Big data

Ook voor big data komt de groei in Duitsland (22%) tot 2020 naar verwachting hoger uit dan mondiaal (13%). De wereldwijde markt voor big data is naar verwachting over drie jaar zo’n 54 miljard euro waarde, terwijl de Duitse markt goed is voor 3,7 miljard euro. Nederlandse bedrijven hebben volgens het rapport ook op het gebied van big data een goede concurrentiepositie, vooral als het gaat om analytische software voor de landbouw, zorg, automotive en de infrastructuursector.