Wouter Hoeffnagel - 22 april 2017

Organisaties roepen kabinet op interministerieel digitaal topteam samen te stellen

Organisaties roepen kabinet op interministerieel digitaal topteam samen te stellen image

Internetpolitiek speelt een steeds grotere rol op vrijwel alle beleidsterreinen. Kennis op dit gebied is cruciaal om onze informatiemaatschappij de komende jaren succesvol te besturen. Daarom roepen zes digitaal-maatschappelijke organisaties een nieuw kabinet op om een interministerieel digitaal topteam in te stellen zodat overheid, burgers en bedrijven voorbereid zijn op nieuwe technologische ontwikkelingen en het kabinet een eenduidig, consistent beleid kan uitvoeren dat is gebaseerd op mensenrechten en innovatie, in binnen- en buitenland.

In een brief aan de informateur roepen Bits of Freedom, Internet Society Nederland, Kennisland, Netwerk Democratie, Open State Foundation en Waag Society het volgende kabinet op om digitale grondrechten te beschermen, onder andere door geen wetgeving te introduceren waarmee digitale versleuteling wordt verzwakt. Ook adviseren de organisaties de formatie-onderhandelaars ervoor te zorgen dat het nieuwe kabinet werk maakt van digitale transparantie waarbij actieve (digitale) openbaarheid het uitgangspunt is en het recht op informatie kan worden afgedwongen.

Auteursrecht moderniseren
Daarnaast heeft het nieuwe kabinet de taak om het auteursrecht te moderniseren zodat het voldoet aan de eisen van de digitale tijd. Voor dit alles zijn investeringen nodig in kennis, bewustzijn en vaardigheden met betrekking tot digitale technologie zodat de overheid sneller kan anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en mensen technologiewijs zijn.

De volledige brief van de zes organisaties is hier te vinden.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024