Redactie - 22 april 2017

VMware wijzigt licentiëring van software: zo ben je goed voorbereid

De mega-overname van EMC door Dell zorgde afgelopen jaar voor heel wat veranderingen in softwareland. Niet alleen EMC werd ingelijfd door Dell, maar hierdoor ook verschillende dochterondernemingen, waaronder VMware. VMware is een van de grootste softwareaanbieders om virtualisatie mogelijk te maken. De overname heeft ertoe geleid dat er een duidelijke shift is ontstaan in de manier waarop VMware zijn software verkoopt en licentieert. Wat zijn deze veranderingen precies? Het is belangrijk om dit te begrijpen om niet voor verrassingen te komen staan op het gebied van compliance en licentieoptimalisatie. 

VMware is misschien kleiner dan partijen zoals Oracle, Microsoft, SAP en IBM als het gaat om omzet en aantal klanten, toch is het een erg belangrijke softwareleverancier die goed gemanaged moet worden. Dit komt mede doordat de software duur is en de licentiemodellen complex. Van oorsprong voerde VMware geen audits uit, aangezien het aantal licenties dat iemand kon gebruiken door de technologie onder controle werd gehouden door middel van serienummers en licentiesleutels. Dat is niet meer het geval, nu VMware gebruikers toestaat om software te installeren op andere servers en apparaten, en zij zelfs hardware-specificaties aan kunnen passen zonder rekening te houden met licentie-implicaties. Gebruikers moeten rekening houden met de volgende valkuilen, nu VMware zijn audit-aanpak heeft aangepast:

Pas op! #1
Eén is soms twee

Houd er bij het aanschaffen van per-processorlicenties rekening mee dat je het juiste aantal licentiepakketten koopt. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat één licentie gelijk staat aan twee processors. Veel organisaties die gebruikmaken van deze software, denken dat ze vier licenties nodig hebben om vier processors te dekken, terwijl twee licenties voldoende zijn. Hierdoor worden er te veel licenties aangeschaft en wordt er te veel betaald voor VMware-producten; iets wat geen enkele organisatie zich kan veroorloven. 

Pas op! #2
Is een laptop een mobiel apparaat?

VMware heeft een andere definitie van een mobiel apparaat dan de meeste andere leveranciers. Microsoft en Adobe verstaan onder een mobiel apparaat bijvoorbeeld apparaten met een schermgrootte van 10,1” of minder. VMware daarentegen, definieert een mobiel apparaat als volgt:

“Mobiel apparaat betekent PC laptops, Mac laptops en mobiele apparaten waaronder (maar niet beperkt tot) mobiele telefoons, smartphones, tablets en vergelijkbare mobiele computers, digitale (enterprise) assistenten en elektronische mobiele apparaten die soortgelijk functioneren.”

Deze uitgebreide definitie van mobiel apparaat, waaronder dus ook laptops vallen, is voor veel klanten geen welkome verrassing. Dit kan namelijk betekenen dat ze aan andere eisen moeten voldoen dan verwacht.

Pas op! #3
Verandering betekent nóg meer verandering

Ben je van plan om je servers te wijzigen? Dit zal invloed hebben op de licentie-eisen voor applicaties die gelicentieerd zijn op per-processor of virtual-machine basis. Door het aantal cores en processors te verhogen, veranderen ook de licentie-eisen. Om compliant te blijven, moeten de juiste licentiepakketten worden aangeschaft. Dit kan als bedrijf zijnde een goed moment zijn om je licenties te stroomlijnen. Als je bijvoorbeeld een oneven aantal processors hebt en je wilt een processor toevoegen om prestaties te verbeteren, dan heb je waarschijnlijk al een ‘extra’ licentie dankzij het ‘één is soms twee’-model. Extra aanschaf is dus niet nodig. 

Spreek met IT-stakeholders om erachter te komen welke veranderingen in het IT-landschap eraan zitten te komen – vooral wijzigingen in hardware-configuratie van bestaande servers en nieuwe servers die gecreëerd worden. Als je een duidelijk beeld hebt van je huidige en toekomstige eisen, dan heb je een veel betere positie om te onderhandelen over een gunstig contract met VMware. 

Het is belangrijk om ervan bewust te zijn dat de overname van VMware ook invloed heeft op de eindgebruiker van VMware-producten. Het goede nieuws is dat met de juiste kennis, eventueel met hulp van Software Asset Management (SAM)-specialisten, bedrijven zich goed kunnen voorbereiden en verrassingen kunnen voorkomen.

Door: Christian den Boer (foto), Director Services & Support bij Snow Software