Redactie - 22 april 2017

De Wondere Wereld van IT: DNA

Via 23andMe kun je via wat speeksel eenvoudig je DNA laten analyseren.  Daarmee zijn ze in staat om voor meer dan 50 ziektes aan te geven of je daar een genetische aanleg voor hebt. Dat zegt niet dat je die ziekte ook daadwerkelijk krijgt, maar wel dat je een verhoogd risico hebt. En in een aantal gevallen kun je dan ook preventieve maatregel gaan nemen om het risico te verlagen. In de wondere wereld van IT heeft elke IT-organisatie ook haar eigen DNA. En ook in elke IT-organisatie kun je, als je goed kijkt, zien of er aanleg is voor bepaalde issues of problemen. Laat ik er een paar de revue laten passeren.

Op het moment dat enterprise architectuur zwak is ingericht, dan kun je wel spreken van een verhoogde kans op een toekomstig IT-landschap dat complex en onbeheersbaar zal zijn. Changes zullen lang duren en kostbaar zijn. Mocht dit in je DNA zitten, dan zul je flink wat preventieve maatregelen uit de kast moeten halen om dit te voorkomen. Duidelijke architectuur governance en het beginnen met het opruimen van de grootste architecturale dwalingen is een goed startpunt.

Nog een bekende DNA weeffout: je hebt een probleem in IT en dat ga je outsourcen. Dat geeft toch snel een verhoogd risico op een verdraaid lastige outsourcing relatie. De remedie is om het probleem dat je over de schutting wilt gooien, in elk geval heel helder te maken. En dat  je goed met elkaar afspreekt hoe het probleem opgelost moet worden.

En als laatste voorbeeld kan ik het niet laten, maar dat is natuurlijk de klassieke weeffout om IT onder de CFO te hangen. Daarmee wordt IT vooral aangestuurd als een kostenpost. Het zal de innovatie belemmeren en de toegevoegde waarde van IT met name in de digitale hoek, zal niet snel gevonden worden. Net zoals met 23andMe, wil dit niet zeggen dat dat fout gaat, maar in aanleg is er een verhoogde kans dat dit niet goed werkt. 

Er zijn nog veel meer weeffouten te ontdekken. De crux is om deze vast te stellen en duidelijke preventieve maatregelen te nemen. Om maar eens met twee enorme open deuren af te sluiten: Een gewaarschuwd mens telt voor twee en voorkomen is beter dan genezen. 

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com