Politie, Openbaar Ministerie en Rechtspraak dienen beter informatie uit te wisselen

20-04-2017 | door: Witold Kepinski

Politie, Openbaar Ministerie en Rechtspraak dienen beter informatie uit te wisselen

Er is betere informatie-uitwisseling nodig tussen de politie, het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak. Dit meldt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, in het Jaarverslag Rechtspraak 2016U verlaat Rechtspraak.nl.

Frits Bakker: "Met behoud van ieders rol, taak en verantwoordelijkheid kan voor één digitale infrastructuur worden gekozen. Dan zullen we bereiken dat de rechercheur niet het proces-verbaal moet printen, terwijl bij de volgende partij het papieren proces-verbaal eerst wordt gescand om het verder digitaal te kunnen bewerken. Als er in een lopend onderzoek snel toestemming moet worden gevraagd voor een extra telefoontap, hoeft de motoragent niet meer met een proces-verbaal onder de arm naar de rechter-commissaris. Formaliteiten in het strafproces zijn van groot belang met het oog op het waarborgen van grondrechten. Maar ze mogen niet als een loden last worden ervaren doordat de techniek niet op orde is. Investeer in de strafrechtketen!"

Verder moeten er volgens Bakker niet nog meer zaken buiten de strafrechter om worden afgedaan. In plaats daarvan moet de strafrechtketen beter gaan functioneren. Lees meer hier. Of bekijk de video.

WK

 

 

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie