Telecom transformeert van puur telecom naar een connected IT-omgeving

21-04-2017 | door: Hans Steeman

Telecom transformeert van puur telecom naar een connected IT-omgeving

Telecom zit in een transformatie van puur telecom naar een connected IT-omgeving. Standaard technologieën zoals cloud-services maken zich meester van deze markt. Traditionele telecom infrastructuur leveranciers zoals Huawei en Ericsson lopen daarom tegen een nieuwe uitdaging aan. De slag met de grote spelers uit de IT-industrie. Door de transformaties van de laatste jaren is telecommunicatie in complete IP-omgeving geworden met een draadloze interface.

Tijdens de Huawei Analyst Summit (HAS 2017) in Shenzhen was dit de kern van het betoog van het senior management. Rotating CTO Eric Xu maakte duidelijk dat de groeikansen voor operators gezocht kunnen worden in de greenfields van de videowereld. “Video ontvangen op je mobiel wordt steel crucialer in deze maatschappij en netwerken zullen daarvoor klaargestoomd moeten worden. De onderscheidende factor is beeldkwaliteit. Hoe hoger de beeldkwaliteit des te tevredener de klant. Daarmee ontworstelt de operator zich ook direct aan de prijserosie door onderscheidend te zijn. Zeker in de zakelijke wereld lokken nog tal van toepassingen die zeer aantrekkelijke data volumes op het netwerk kunnen genereren. Hiervoor zijn flinke investeringen nodig, dat is evident”, aldus Xu.

Video

Daarom denkt Eric Xu aan een drie-stappen-plan. ”Als eerste moeten er meer aansluitingen (capaciteit) komen om alle gebruikers ook daadwerkelijk met het netwerk te kunnen verbinden. Er zijn wereldwijd nog veel gebruikers zonder internet. Daarna moeten de verbindingen ook breder gemaakt worden zodat video met hoge kwaliteit (4K) te transporteren is, tenslotte, en dat is de laatste grote stap, is er ook een transformatie van de infrastructuur nodig (all cloud). Een versneller voor de ontwikkeling is het streven om veel meer met open source technologie te gaan doen.”

Mobile

Om mobiele communicatie interessant te houden zijn er ook nieuwe toepassingen nodig vindt Xu. “Was de eerste generatie (2G) mobiele telefoons vooral besteed voor spraak, de huidige smartphone brengt het internet in de palm van je hand. De volgende generatie telefoons gaat weer een stap verder en gaat kustmatige intelligentie (AI) gebruiken om services helemaal af te stemmen op de gebruiker. Al dat moois vraagt heel veel van de backend services en juist daar ligt de groeikans voor de toeleveranciers. All IP heeft circuit geschakelde communicatie overbodig gemaakt, all cloud gaat de services naar het IT-domein transformeren.”

Cloud

Voor het allemaal zo ver is hebben ook de bedrijven zelf nog een lange weg te gaan zo verwacht Xu. “Digitalisering van de zakelijke achtergrondprocessen is de uitdaging waar alle partijen tegenaan gaan lopen. In de tijd van op cloud-technologie gebaseerde IT, is het niet lang er te verkopen dat het activeren van bijvoorbeeld services dagen, weken en/of maanden gaat kosten. Vandaar dat alle betrokken ondernemers ook zelf de stap naar het digitale (veelal cloud gebaseerde) domein moeten maken.”

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie