Wouter Hoeffnagel - 16 april 2017

Grondlegger van het internet Robert Taylor overleden

Robert Taylor is donderdag 13 april op 85-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Taylor was één van de grondleggers van zowel het internet als de personal computer. De zoon van Taylor meldt aan de New York Times dat Taylor in zijn woning in Californië is overleden.

Taylor ging in 1966 aan de slag als directeur van ARPA. Al snel ergerde hij zich aan het feit dat hij apart moest inloggen op drie verschillende computers om te kunnen communiceren met drie onderzoeksprojecten rond computers die door ARPA werden gefinancierd. Hij kwam daarom op het idee deze computers met elkaar te verbinden via een netwerk. Dit heeft geleid tot Arpanet, dat de vroege voorloper is van het internet dat we vandaag de dag kennen. Dankzij dit idee wordt Taylor ook wel gezien als één grondleggers van het internet.

Daarnaast heeft Taylor ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de PC. Dit deed hij gedurende zijn tijd bij Xerox, waar hij aan de wieg stond van de Alto-computer. Deze computer wordt gezien als één van de voorlopers van de moderne PC zoals die vandaag de dag beschikbaar is. Ook was Taylor samen met de wetenschapper Douglas Engelbart betrokken bij de ontwikkeling van de computermuis. Dit project is door Taylor gefinancierd.

Foto door: Gardner Campbell - CC BY-SA 2.0

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024