Wouter Hoeffnagel - 14 april 2017

Data-lab van Jheronimus Academy of Data Science gaat ondernemers helpen met big data

De Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch opent in september de deuren van een data-lab. Dit lab gaat ondernemers ondersteunen bij het werken met data. Het data-lab is het eerste in zijn soort in Nederland.

Dit heeft Arjan van den Born, directeur van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), bekend gemaakt in het tv-programma Booming Brabant. “Uit onderzoek is gebleken dat veel ondernemers in Nederland datagedreven willen gaan werken, maar moeite hebben om de eerste stap te zetten. Ook kunnen ze niet inschatten of en hoe zij hun verzamelde data effectief kunnen inzetten bij hun bedrijfsactiviteiten”, legt Van den Born in het programma uit.

’90% van de bedrijven worstelt met big data’
Bij veel bedrijven staat big data nog in de kinderschoenen. Van den Born stelt dat negentig procent van de bedrijven met het onderwerp worstelt en niet weet hoe zij hiermee aan de slag moeten. Het data-lab moet uitkomst bieden. Van den Born: “Onder begeleiding van een hoogleraar gaan studenten van de JADS ondernemers binnen twee weken kennis laten maken met data-science. Daarnaast maken de studenten een basisanalyse van de beschikbare data en adviseren een ondernemer waarmee hij aan de slag zou kunnen. Een bedrijf kan beslissen of ze er zelf mee aan de slag gaan of kiezen voor de inhuur van een consultant.”

Ook studenten en wetenschappers profiteren volgens Van den Born van het data-lab. “Veel studenten en wetenschappers zijn ook ondernemer. Op deze manier doen ze ook ervaring op met uitdagingen waar ze in de praktijk mee te maken krijgen”, aldus Van den Born.