Redactie - 13 april 2017

IIoT: de mythe ontmaskerd

Het is glashelder dat de markt voor Industrial Internet of Things (IIoT) zich heel snel ontwikkelt. De klok tikt door en bedrijven die nog niet hebben gekeken naar de mogelijkheden van IIoT doen er goed aan niet te lang meer te wachten. Waarom twijfelen sommige nog? Dat zou weleens kunnen liggen aan enkele misvattingen – noem het mythen – die beslissers ervan weerhouden om te starten met IIoT-projecten. 

Mythe 1: We moeten wachten op standaardisatie 
In tegenstelling tot in de consumentenmarkt, waar standaardisatie een voorwaarde is voor succes, is dat bij IIoT de komende jaren geen enkele issue. Natuurlijk zijn er verschillende opkomende standaarden en weten we nu nog niet welke de dominante zullen zijn. Maar dat maakt ook niets uit. In de consumentenmarkt is een standaard voor bijvoorbeeld een nieuwe NFC-chip in een mobiele telefoon van belang, omdat consumenten heel regelmatig hun toestel vernieuwen. Dat is in de industrie niet het geval. Bedrijven maken gebruik van machines die heel lang meegaan en die geleverd zijn door een grote variëteit van leveranciers. Zelfs als deze leveranciers hun nieuwe producten geschikt maken voor IIoT, zal het tientallen jaren duren voordat bedrijven hun bestaande machines hebben vervangen. Wie aan de slag wil met IIoT, zal moeten accepteren dat er de komende tijd nog geen standaarden zullen zijn. Deze bedrijven moeten zoeken naar manieren om hun bestaande machinepark te voorzien van de juiste sensoren en communicatiemogelijkheden, zodat ze gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van IIoT. 

Oordeel: ontmaskerd

Mythe 2: IIoT is een enorme stap voor mijn bedrijf en gaat heel veel energie kosten
Wie succesvol aan de slag wil gaan met IIoT, doet er goed aan kleine, overzichtelijke stappen te nemen die nu al voordeel opleveren. Dit in plaats van reuzenstappen, die ooit in de toekomst profijt opleveren. Veel mensen denken bij IIoT meteen aan disruptie door bedrijven als Uber of Netflix. Maar in de meeste gevallen is IIoT veel eerder een evolutie dan een revolutie. Volgens een rapport van IDC zijn de belangrijkste drivers van IIoT het verbeteren van de dagelijkse bedrijfsvoering, waaronder het verbeteren van de productiviteit (14,2 procent van de bedrijven), het verbeteren van de kwaliteit en time-to-market (11,2 procent), procesoptimalisatie (10,2 procent), kostenreductie (9,9 procent) en betere besluitvorming (9,3 procent). 

Kijkend naar de grote meerderheid van de bedrijven die IIoT al hebben ingevoerd, zien we dat de succesvolle ondernemingen startten met enkele goedgekozen processen en vervolgens stapsgewijs verder gingen. Het kan al beginnen met het koppelen van één enkele machine. Als dat al enig voordeel oplevert, kunnen we vervolgstappen nemen en een tweede datastream toevoegen. Bijvoorbeeld een externe. Denk aan het weerbericht of aan temperatuurmetingen. Vervolgens bepalen we of dit een positieve invloed kan hebben op de prestaties van de machines. 

Het uitgangspunt moet zijn: ‘Hoe maken we dit specifieke proces iets efficiënter?’ en niet ‘Hoe gooien we de hele bedrijfsvoering om?’ Incrementele verandering is de sleutel. Het gaat bij IIoT om het verbeteren van de prestaties.

Oordeel: ontmaskerd

Mythe 3: IIoT kost veel geld
Deze stelling had enkele jaren geleden nog enig waarheidsgehalte, maar drie belangrijke ontwikkelingen hebben de implementatie van IIoT de laatste jaren goedkoper dan ooit gemaakt: 

De IIoT-software en -hardware zijn veel goedkoper geworden. Dat geldt voor de kleinste sensor tot aan de grootste gateways. Er zijn nu heel slimme, kleine en goedkope sensoren en gateways te koop voor ieder type industrie. Neem als voorbeeld een vorkheftruck. Tien jaar geleden zou het op zijn minst duizend euro hebben gekost om deze aan het internet te koppelen. Dat is vandaag de dag al mogelijk voor tien euro. 

De toegang tot het internet is sneller en goedkoper geworden. Hierdoor is een bredere reeks van machines te koppelen tegen lagere kosten. Nieuwe ontwikkelingen zoals 5G-mobiele netwerken en LoRa (langeafstandscommunicatie met weinig vermogen) zorgen voor een blijvende trend op dit gebied. 

Kosteneffectieve IIoT-cloudplatforms: voor wat betreft platforms zien we grote en interessante veranderingen. Er zijn nu al grootschalige, kant-en-klare IIoT-cloudplatforms, die enorme hoeveelheden data kunnen verwerken.

Oordeel: ontmaskerd

Operationaliseer je data – de sleutel tot IIoT-succes
Naast deze IIoT-mythen is er nog een andere factor die veel bedrijven over het hoofd zien en dat is hoe je IIoT-data operationeel maakt. Om te profiteren van IIoT is alleen het verzamelen van data niet voldoende. Na een analyse is het nodig om de data te operationaliseren en acties te benoemen die de bedrijfsvoering verbeteren. Dat kan gaan om een verbeterd onderhoudsplan, het beter engineeren van producten of het vernieuwen van businessmodellen.

Dit is op verschillende manieren mogelijk. Echter, een belangrijke stap hier is dat de juiste processen zijn geautomatiseerd, op basis van vergaarde data. Een voorbeeld: als sensoren aangeven dat de temperatuur ergens in het bedrijf te veel oploopt, moet een proces automatisch starten waarbij een monteur naar de plek wordt gestuurd om te onderzoeken wat de oorzaak van de stijging is en of reparatie nodig is. Operationaliseren en automatiseren: daar draait het uiteindelijk om bij IIoT. 

Door: Dan Matthews, Chief Technology Officer van IFS

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024