Wouter Hoeffnagel - 12 april 2017

‘Akkoord tussen Europese privacytoezichthouders en Facebook over datadeling op komst’

Europese privacytoezichthouders verwachten in de komende maanden overeenstemming te bereiken met Facebook en WhatsApp over het delen van gebruikersdata. Naar verwachting kan deze zomer een officieel een akkoord worden gesloten.

Dit meldt Helen Dixon, Data Protection Commissioner van Ierland, aan persbureau Reuters. De afspraken over datadeling door Facebook en WhatsApp hebben betrekking op de volledige Europese Unie. De Ierse Data Protection Commissioner is echter leidend in de onderhandelingen, aangezien het Europese hoofdkantoor van Facebook in de Ierse hoofdstad Dublin is gevestigd.

Gebruikersdata delen

De onderhandelingen gaan over over het delen van gebruikersdata door WhatsApp met Facebook. Facebook gaf bij de overname van WhatsApp in 2014 aan dat het combineren van gebruikerdata van beide bedrijven technisch niet mogelijk was. In 2016 wijzigde WhatsApp echter zijn privacyvoorwaarden en nam hierin op dat WhatsApp telefoonnummer van gebruikers mag delen met Facebook. Hierdoor wordt gebruikersdata dus alsnog gecombineerd.

De Artikel 29-werkgroep, waarin Europese privacytoezichthouders zich hebben verenigd, heeft kritiek geuit op deze nieuwe privacyvoorwaarden. Vooral de wijze waarop Facebook hiervoor toestemming vraagt aan gebruikers is de toezichthouders een doorn in het oog. “Ik denk dat we overeenstemming hebben bereikt met de partijen - WhatsApp en Facebook - dat de kwaliteit van informatie die geleverd is aan gebruikers duidelijker had kunnen zijn, transparanter had moeten zijn en in eenvoudigere termen uitgelegd had kunnen worden”, aldus Dixon tegenover Reuters.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024