Wouter Hoeffnagel - 11 april 2017

Gemeenten verbeteren security van Suwinet

Alle gemeenten hebben securitysmaatregelen getroffen om het opvragen van persoonsgegevens via Suwinet beter te beveiligen. Suwinet is een dienst waarmee overheidsorganisaties gegevens van zowel burgers als bedrijven digitaal bij elkaar kunnen opvragen of elkaar kunnen toesturen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW over de periode september 2015 - september 2016. In het onderzoek is gekeken naar het securitybeleid, de organisatie van de security en de controle van door medewerkers opgevraagde persoonsgegevens. Uit het onderzoek blijkt dat de security van Suwinet in belangrijke mate is verbeterd ten opzichte van eerdere inspectieonderzoeken. Zo voldeed 83% van de gemeenten in juni 2015 niet aan de gestelde normen. In 2013 was dit zelfs 96%.

Maatregelen
Naar aanleiding van deze lage scores in eerdere jaren heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van gemeenten geëist dat zij binnen drie maanden aan de zeven normen zouden voldoen. Indien deze doelstelling niet werd gehaald, konden gemeenten de toegang tot Suwinet worden ontzegd.

De Inspectie SZW stelt dat de gemeenten belangrijke stappen hebben gezet om de security te verbeteren. “Het terrein van Suwinet is echter breder dan alleen de voorziening Suwinet-Inkijk en de zeven normen die in het onderzoek zijn betrokken. Zo gebruiken gemeenten meer geautomatiseerde systemen waarbij ook informatiebeveiliging aan de orde is”, schrijft de Inspectie. De organisatie roept gemeenten daarom op de stijgende lijn die nu is ingezet vast te houden en te verbreden naar het hele terrein van informatiebeveiliging.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024