Citrix CEO presenteert nieuwe strategie op Synergy 2016

28-06-2016 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Citrix CEO presenteert nieuwe strategie op Synergy 2016

Nieuwe technologieën als cloud, mobility, big data en IoT brengen ongekende mogelijkheden met zich mee. Maar de groeiende complexiteit die ermee gepaard gaat, komt onze productiviteit niet ten goede. Kirill Tatarinov, CEO van Citrix, sprak tijdens Synergy 2016 zelfs van een kloof tussen technologie en productiviteit.

Sinds 2005 is de jaarlijkse groei in productiviteit volgens Tatarinov in de VS teruggelopen tot slechts 1 procent per jaar, het laagste niveau sinds de jaren 70 (bron: U.S. Bureau of Labor Statistics, mei 2016). Tatarinov noemt het de ‘technology-productivity gap’: een groeiende kloof tussen de technologie die ons in staat stelt meer te doen en de productiviteit die dat in de praktijk werkelijk oplevert. De waarde van die kloof in ongerealiseerd bruto nationaal product wordt door economen in de VS alleen al geschat op 2,7 miljard USD.

“Technologie is de grote bevrijder”, stelt Tatarinov. “Het stelt organisaties in staat de grenzen van productiviteit en innovatie op te zoeken. De snelheid van innovatie en verandering is nog nooit zo groot geweest als vandaag de dag. Echter, tegelijkertijd loopt de groei van onze productiviteit dramatisch terug.”

Tatarinov, de voormalige Microsoft topman die begin 2016 de leiding over Citrix overnam van Mark Templeton, windt er geen doekjes om: “Cloud, mobility, big data en IoT hebben de manier waarop we werken en leven veranderd en verbeterd. Maar voor IT-professionals betekent het dat ze steeds meer apparaten, applicaties en platformen moeten proberen aan te sluiten op legacy architectuur.” Dat geheel beheersbaar houden en tegelijkertijd in lijn brengen met de wensen vanuit de business, is volgens de Citrix CEO onvoorstelbaar complex geworden.

Integratie

In zijn eerste grote presentatie voor publiek, tijdens Synergy 2016 in Las Vegas, ontvouwde de CEO eind mei zijn nieuwe strategie om dit probleem te lijf te gaan: het bouwen van ’s werelds best geïntegreerde technologiediensten voor de veilige levering van apps en data – altijd en overal. “In deze wereld van digitale transformatie hebben organisaties sterke behoefte aan drie dingen: de verzekering dat hun apps, data en infrastructuur veilig zijn, een betrouwbaar netwerk, en het vertrouwen dat al die componenten goed samenwerken.” Tatarinov zet dan ook in op sterk geïntegreerde technologiediensten die het voor IT mogelijk maken veilig alle apps en data te kunnen uitleveren, ongeacht het netwerk, het platform, het apparaat of de cloud die wordt gebruikt.

Het voornaamste wapen in de strijd tegen complexiteit is volgens Tatarinov de cloud. De CEO wil dat alle solutions zo snel mogelijk volledig uit de cloud kunnen worden afgenomen, wat niet alleen de implementatie vereenvoudigt, maar ook de kosten drukt. Nutanix, leverancier van een enterprise cloud platform, kondigde bijvoorbeeld tijdens Synergy een Instant On VDI (Virtual Desktop Infrastructure) aan waarmee middelgrote en grote ondernemingen een volledige desktopomgeving, desnoods op basis van XenDesktop, vanaf een Raspberry Pi kunnen draaien. Dergelijke oplossingen zijn niet alleen goedkoper dan de bekende fysieke desktops, maar ook aanzienlijk eenvoudiger te onderhouden en te installeren.

Microsoft

Voor Citrix betekent de nieuwe focus op eenvoud niet alleen de lancering van een reeks nieuwe producten en productversies, maar ook dat de organisatie zijn samenwerking met partners opnieuw gaat bekijken. Eerder kondigde het bedrijf al aan dat het incentive en rewards programma van het Citrix Partner Network verbeterd en vereenvoudigd is, maar tijdens Synergy werd ook duidelijk dat het geen toeval is dat Tatarinov, en bijvoorbeeld ook Sherif Seddik, de nieuwe Managing Director en Vice President EMEA bij Citrix, bij Microsoft vandaan komen. Microsoft CEO Satya Nadella richtte zich zelfs in een videoboodschap direct tot de bezoekers van Synergy om een nieuwe, innige samenwerking tussen Microsoft en Citrix aan te kondigen, en Brad Anderson, de Corporate VP van Microsoft die eerder door analisten werd getipt als mogelijke opvolger van Templeton, verscheen naast Tatrinov op het podium om de samenwerking toe te lichten.

“Gezien het feit dat 90% van onze klanten gebruikmaakt van Microsoft producten, is het niet meer dan logisch dat we er alles aan gaan doen om dat zo goed mogelijk te ondersteunen”, meent Tatarinov. “Onze klanten vragen erom.” Hoewel dat onder meer betekent dat Azure het ‘preferred platform’ wordt voor Citrix cloudoplossingen, benadrukt Tatarinov dat dit niets verandert aan het streven van Citrix om ondersteuning te bieden voor alle grote platformen en oplossingen die organisaties wensen te gebruiken.

Eenvoud

“Eenvoud betekent ook keuzes maken,” zegt Peter van Leest, Regional Director Benelux bij Citrix, “en de keuze voor Microsoft ligt voor de hand.” Van Leest is erg gelukkig met het feit dat de twee bedrijven besloten hebben de dienstverlening bewust op elkaar af te stemmen. “Natuurlijk werken we al langer samen, maar er zit op sommige vlakken ook wel wat overlap in wat we doen, en dat maakte het soms nodeloos complex. Dat we er nu nadrukkelijk voor kiezen de dienstverlening van beide partijen beter op elkaar af te stemmen, is buitengewoon belangrijk en gezond, niet alleen voor ons, maar vooral ook voor de dienstverlening naar onze klanten.”

Het terugdringen van nodeloze complexiteit ziet Tatarinov inderdaad als de belangrijkste taak voor zijn organisatie in de komende jaren. Van Leest herkent hierin de rode lijn waar Citrix van oorsprong al mee werkte, maar die de organisatie de afgelopen jaren soms uit het oog leek te zijn verloren. “Het is altijd ons doel geweest organisaties te ondersteunen met ieder platform en elk device dat ze willen gebruiken, maar we zijn er van lieverlee van alles naast gaan doen. Begin dit jaar hebben we daarom aangekondigd dat we een aantal productlijnen gaan verzelfstandigen, en nu richten we ons weer op ons kerndoel: zorgen dat technologie voor ons werkt, in plaats van dat het ons opzadelt met een oerwoud van specificaties, vereisten, regels en beperkingen.” Het voelt als een nieuw begin, beaamt Van Leest. Of, zoals Tatarinov op het podium tijdens Synergy benadrukte: “We’re back!”

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie