‘Veel nieuwe vacatures hebben een lage kans geautomatiseerd te worden’

11-04-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

‘Veel nieuwe vacatures hebben een lage kans geautomatiseerd te worden’

Het aantal banen dat verloren gaat aan automatisatie is nog steeds kleiner dan de vraag naar werknemers van vlees en bloed. Het aantal vacatures met een hoge kans op automatisatie nam met 6.000 toe ten opzichte van vorig jaar maar voornamelijk komen er meer vacatures bij die een lage kans op automatisatie hebben. Van de momenteel beschikbare vacatures zal 8,5% zeer waarschijnlijk geautomatiseerd zijn tegen 2035, een daling van 11,5% in April 2016.

Dit blijkt uit onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna. Thomas De Schuyter, Country Manager voor Nederland bij Adzuna reageert: "Werkzoekenden moeten momenteel nog niet te veel concurreren met robots. Wel moet men realiseren dat de meeste nieuwe vacatures voor vacatures zijn die moeilijker geautomatiseerd kunnen worden, vacatures waar vaak nieuwe vaardigheden voor nodig zijn. Werknemers met een beroep met hoge kans op automatisatie, kijken best of er nieuwe vaardigheden zijn die ze kunnen leren om hun werkzekerheid in de toekomst te verzekeren."

Minder vacatures in administratieve en financiële branche
De branches waar duidelijk de digitalisering wel al een impact begint te hebben zijn de Administratieve en Financiële branche. Voor beroepen als Payroll specialist, Accounts Payable Medewerker en Accountant nam het aantal beschikbare vacatures gemiddeld met 26,7% af. Deze beroepen hebben volgens een onderzoek van de universiteit van Oxford een hoge kans om geautomatiseerd te worden tegen 2035.

"Een groot deel van automatisatie of digitalisatie komt niet alleen in de fysieke vorm van een robot voor, maar ook als computerprogramma. De adoptie van nieuwe computerprogramma’s lijkt veel sneller te lopen in Nederland waardoor de vraag naar een aantal beroepen afneemt”, verklaart De Schuyter.

Heerlen scoort het slechtst
In Heerlen, waar 20,0% van het lokale aanbod een grote kans maakt om geautomatiseerd te worden, scoort het slechtst van alle grotere gemeenten. Gevolgd door Hardenberg (14,8%) en Venlo (14,2%). De gemeenten die het best scoren zijn Delft (3,4%), Den Haag (3,6%) en Capelle aan den IJssel (3,7%).

Zaanstad scoorde vorig jaar het slechtst van alle grotere gemeenten in Nederland. Dit jaar is Zaanstad gedaald van 11,7% naar 10,3% van het actuele lokale aanbod met een hoog risico. Maastricht dat het vorig jaar zeer goed scoorde, scoort dit jaar minder. Hier is het aandeel risicovacatures toegenomen met 2,5% naar 8,8% van het lokale vacatureaanbod.

adzuna-automatisering-gemeenten-2017.jpeg

Noord-Holland scoort het best
Van alle provincies in Nederland scoort Noord-Holland het best met slechts 6,8% van het vacatureaanbod, of iets meer dan 3.100 vacatures die een hoog risico op automatisatie heeft. Noord-Brabant met 10,8% van het aanbod scoort minder goed, hier hebben 4.900 vacatures een hoge kans op automatisatie. Limburg scoort het slechts met 12,9%.

Terug naar nieuws overzicht