Wouter Hoeffnagel - 11 april 2017

iPhone is populairste zakelijke smartphone van Nederland

43 procent van de zakelijke smartphones is een Apple iPhone, daarmee staat Apple op nummer één van meest gebruikte zakelijke smartphones in Nederland. Samsung neemt ruim een derde deel in beslag. Microsoft sluit de top drie met bijna 9 procent.

Dit blijkt uit analyse van circa 1.500 interviews die Computer Profile de afgelopen zes maanden heeft gehouden met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers over mobiele telefonie. BlackBerry is zo goed als verdwenen op de Nederlandse zakelijke markt. HTC ziet haar aandeel verder dalen naar slechts 1 procent.

Computer-Profile-Fig.1_Meest_gebruikte zakelijke smartphones.jpg

Gebruik van Android neemt een vlucht

Vorig jaar lag het aandeel van Android-toestellen voor het eerste hoger dan iOS, Windows Phone en BlackBerry OS. Nu staat iOS toch weer op nummer één. Vanaf 2011/2012 heeft het gebruik van Android in de zakelijke markt een vlucht genomen. Voor Microsoft Phone-toestellen is na enkele perioden van stijging in het zakelijk gebruik nu weer een daling te zien.

Computer-Profile-Fig.2_Besturingssystemen_op zakelijke smartphones.jpg

De verdeling van zakelijke smartphones verschilt als men kijkt naar het type en de omvang van een bedrijf. Waar bij multinationals meer dan de helft met een mobiele telefoon van Samsung rondloopt, is dit bij national enterprises nog geen kwart. In dit segment komen gemiddeld wel meer Nokia smartphones voor. BlackBerry OS (het door RIM ontwikkelde besturingssysteem) en het Symbian OS is zo goed als verdwenen.

Computer-Profile-Fig.3_Smartphones_per marktsegment.jpg