Wouter Hoeffnagel - 10 april 2017

Vervanging IT-systeem kost gemeente Amsterdam bijna drie miljoen euro extra

De vervanging van het computersysteem Stopera kost de gemeente Amsterdam bijna drie miljoen euro meer dan begroot. De bouw van het nieuwe systeem Andreas leidt tot forse problemen.

Dit schrijft Het Parool op basis van adviesbureau Andersson, Elffers en Felix, dat op verzoek van de gemeente Amsterdam het project heeft geëvalueerd. De gemeente besloot in 2014 Stopera te vervangen voor Andreas. Dit systeem moet zorgen dat documenten die nodig zijn voor de besluitvorming op de juiste plek terecht komen. Na enkele maanden liep het project echter al vast, waarna begin 2015 een herstart volgde. Deze doorstart bleek echter door reorganisaties en interne problemen niet van de grond te komen.

Budgetoverschrijding van 2,7 miljoen euro

Het project moest officieel eind 2015 zijn afgerond. Op dit moment zijn de eerste drie fasen van de uitvoering echter nog niet volbracht. In totaal is 1,6 miljoen gereserveerd voor de bouw van Andreas. Nu is duidelijk dat dit budget met tenminste 2,7 miljoen euro wordt overschreden.

De adviseurs zijn kritisch over het project. Zo wijzen zij op de nodige fouten en concluderen dat de organisaties niet op orde was, verantwoordelijkheden niet helder waren en de complexiteit van het project is onderschat. Ook heeft de gemeente Amsterdam volgens het adviesbureau onvoldoende voorzorgsmaatregelen genomen en daarnaast te laat ingegrepen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024