Redactie - 08 april 2017

Open source innovaties nuttig bij krimpende IT-budgetten

Open source innovaties nuttig bij krimpende IT-budgetten image

Zijn laatste openbare speech als Datacenter Manager bij Delta Lloyd (NN Group neemt op 13 april de verzekeraar over) hield Mustafa Gurses  op SUSE Expert Day eind maart in Amsterdam. De overgang naar DL IT 3.0 waarbij IT een dienstenmiddelaar is – snel, flexibel en wendbaar – blijkt gebaat bij SLES. “SUSE is heel belangrijk voor ons; het levert een stabiele omgeving.”

Gurses vertelt dat Delta Lloyd (sinds 1807) meer is dan een verzekeraar. Zo doet de onderneming de back office van ABN-AMRO en heeft zij labels op de markt als Ohra en Be Frank (online verzekeraar). Er werken 5800 mensen bij Delta Lloyd dat vier miljoen klanten telt. De IT-organisatie telt 600 mensen die zich ontfermen over 1200 servers (Windows, Linux en ook mainframe), 600 bedrijfsapplicaties en 4000 desktops.

Delta Lloyd had in 2004 de automatisering uitbesteed aan IBM, maar vijf jaar later weer teruggenomen. Tot 2015 is er hard gewerkt om de omgeving te moderniseren (zo was er vrijwel geen virtualisatie toegepast). De laatste vijf jaar is er hard gewerkt om alles ‘uitwijkbaar’ te maken. Er zijn nu twee datacenters plus een uitwijkcenter. De kosten zijn teruggebracht van 80 miljoen euro naar 55 miljoen euro. Maar daarmee is het eind nog niet in zicht.  De visie voor 2020 verlangt dat de kosten nog verder omlaag gaan. “Tegelijk moeten we een antwoord geven op een sterk digitaliserende samenleving. Alles moet anders”, stelt Gurses.

Vijf speerpunten

De centrale IT-organisatie moet diensten leveren die vorm zijn gegeven vanuit de business, kostentransparant zijn en snel en veilig beschikbaar zijn. “We werken hard aan IT 3.0”, zegt hij. “Wij willen onze collega’s altijd ter wille zijn.” Onder meer om te voorkomen dat er een schaduw-IT ontstaat.

Gurses noemt vijf speerpunten: digitaliseer de klant, standaardiseer het platform, een wendbare organisatie die zich snel kan aanpassen aan technologische veranderingen, continue en veilig beschikbaar, en ten slotte technisch innovatief.

SUSE Linux Enterprise Server (SLES) is de kurk waarop dit alles drijft. Inclusief de vele bedrijfskritische apllicaties. Hij roemt de stabiliteit van het platform en de innovaties die het mogelijk maakt.

Innovaties

De eerste spreker op deze drukbezochte SUSE Expert Day is Thomas di Giacomo, de CTO van de onderneming en daarmee het technisch geweten. Hij somt de trends op waarmee organisaties tegenwoordig te maken hebben: digitale transformatie, open source, cloud, DevOps, containers, enzovoorts. “De eisen die we stellen aan opslag en verwerking worden steeds hoger, terwijl het IT-budget in het gunstigste geval gelijk blijft, maar meestal moet inleveren. Gelukkig zijn er veel innovaties vanuit de open source gemeenschap, zodat aan de eisen is te voldoen”, aldus Di Giacomo.

Organisaties hebben/krijgen een mengsel van cloud- en on premises applicaties. Hierop moet de IT-infrastructuur zijn gestoeld. “We gaan naar ‘software defined everything’. Dat betekent dat je alles goed moet orkestreren. Daarvoor hebben we SUSE Manager ontwikkeld. De omgang met containers maken we eenvoudiger en betrouwbaarder met SUSE Container as a Service, het CaaS-platform, dat we in mei gaan uitbrengen.”

Vervolgens komt Di Giacomo met een hele lijst van open source organisaties waaraan SUSE bijdraagt; denk aan OpenStack, Cloud Foundry (“Wij zijn blij met de technici die we van HPE konden overnemen.”), Open Container Initiative (OCI), Open Platform for NFVm, Open HPC en Zero Outage.

Binnenkort komt de onderneming met SUSE OpenStack Cloud 7, inclusief ondersteuning voor gebruik van Kubernetes (voor container orkestratie) en Cloud Foundry-integratie. SUSE Manager 3.1 is onderweg, evenals de beta van SUSE CaaS dat een Micro OS bevat. Di Giacomo sluit positief af: “We groeien sneller dan de open source-markt en onze concurrenten. Onder meer omdat we heel veel geld investeren in onderzoek en ontwikkeling.”

Overslaan

Sales engineer Tom D’Hont van SUSE Benelux neemt het publiek mee op de mogelijkheden om systemen zonder downtime aan te passen of te herstellen. Hij vertelt dat SUSE tegenwoordig elk jaar met een upgrade komt. “Maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op steeds weer aanpassingen door te voeren. Daarom hebben we het nu zo ingericht dat iemand met een gerust hart één upgrade kan overslaan.”

Vervolgens laat hij zien hoe Live Patch in zijn werk gaat; herstelwerk verrichten zonder de schier eindeloze reboot-reeks.

Zijn collega Rob de Canha-Knight, Platform and Management Technical Strategist, gaat dieper in op SUSE Manager en Salt. Het eerste behelst onder meer asset management, package management, patch management, provisioning, redeployment, configuration management; kortom alles dat nodig is om het systeem gezond te houden. De ‘deep dive’ voor Salt laat hij over aan de bedenker ervan.

Presentaties van Sander de Jong (presales consultant HPE), Pieter Jenniskens (sales engineer SUSE) en een verhandeling over DevOps vervolmaken uiteindelijk SUSE Expert Day 2017 met het thema ‘Define Your Future’. Bekijk hier de video en de foto's

Door: Teus Molenaar