Wouter Hoeffnagel - 02 april 2017

Aantal tech-deals blijft toenemen

Zowel wereldwijd als in Nederland blijft het aantal tech-deals toenemen, transacties waarbij de overgenomen partij actief is op het gebied van hardware, software, computer services of halfgeleiders. Wereldwijd nam het aantal tech-deals toe van 1.971 in 2015 tot 2.031 vorig jaar. In Nederland steeg dit soort transacties van 61 tot 74.

Dit blijkt uit onderzoek van KPMG. Vorig jaar werden 647 transacties gedaan, een stijging van 12% ten opzichte van 2015. Toen bedroeg het aantal transacties 578. Hiermee onderscheidt de trend in Nederland zich duidelijk ten opzichte van de rest van Europa (6%) en de wereld (1%). Bij bijna 70% van de transacties in Nederland was sprake van een strategische overname tussen twee ondernemingen. Bij de overige 30% van de transacties was tenminste een financiële investeerder betrokken. Dit blijkt uit halfjaarlijks onderzoek van KPMG naar de bewegingen op de internationale fusie- en overnamemarkt.

Prijsniveaus onverminderd hoog

Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat het gemiddelde prijsniveau nog steeds onverminderd hoog is. In Europa wordt een gemiddelde EBITDA multiple van bijna 10.0x betaald terwijl dit in Noord-Amerika en Azië respectievelijk 11.1x en 12.9x is.

Opvallend is ook dat de gemiddelde betaalde EBITDA multiple in Noord-Amerika verder is gestegen terwijl deze in Europe en Azië iets gedaald zijn. Relatief gezien is Europe dus nog steeds goedkoop en aantrekkelijk.

“Dit zou kunnen verklaren dat ondanks het hoge prijsniveau er nog steeds veel transacties plaatsvinden. Daarnaast speelt zeker mee dat buitenlandse partijen nog altijd op zoek zijn kwalitatief hoogwaardige bedrijven. De recente verkiezingsuitslag zorgt ervoor dat Nederland internationaal gezien blijft worden als een stabiel land waarin het goed zakendoen is”, zegt Danny Bosker, partner bij KPMG Corporate Finance.

Minder ‘megadeals’

Wereldwijd was het aantal transacties vorig jaar nagenoeg gelijk aan het aantal transacties in 2015. Vorig jaar werden 18.215 fusies en overnames aangekondigd, in 2015 waren dit er 18.063. De waarde van de transacties nam echter aanzienlijk af, met 17% tot € 2.970 miljard.

Bosker: “Deze daling wordt vooral veroorzaakt door het uitblijven van ‘miljardentransacties’, die zich wel in 2015 voordeden. In Europa zien we een vergelijkbare ontwikkeling. In dit deel van de wereld steeg het aantal transacties van 7.052 in 2015 tot 7.453 in 2016. Echter nam in Europa ook de waarde af, van € 968 miljard tot € 847 miljard.”

Brexit en Trump nog geen effect

Het jaar 2016 bleek erg rumoerig met de Brexit in Groot Brittannië en de verkiezing van president Trump in de VS. Waar deze gebeurtenissen op de aandelenmarkten een duidelijk effect hadden, is op de M&A markt nauwelijks een verstoring te herkennen.

Rondom de Brexit in juni, zijn zowel in Nederlands als in Europa zijn er geen opmerkelijke patronen te zien in het aantal deals in vergelijking met 2015. In de VS geldt hetzelfde rondom november. Bosker: “Je ziet dat veel deals al in de pijplijn zaten en er daardoor weinig effect zichtbaar is in 2016.”