Wouter Hoeffnagel - 01 april 2017

Activisten willen surfgeschiedenis Amerikaanse politici opkopen

Verschillende Amerikaanse activisten hebben aangekondigd de surfgeschiedenis van Amerikaanse congresleden, beleidsmakers en directeuren te willen opkopen en openbaar maken. Dit is een reactie op het wetsvoorstel internetproviders zonder toestemming de surfgeschiedenis van klanten te laten verkopen.

Onlangs stemde het Amerikaanse Senaat in met een wetsvoorstel om de privacywetgeving die onder de vorige regering is ingevoerd terug te draaien. Dit moet internetproviders de mogelijkheid geven allerlei informatie over hun klanten te verzamelen en deze informatie door te verkopen aan derden. Klanten hoeven hiervoor geen expliciete toestemming te geven.

Het wetsvoorstel krijgt veel kritiek vanuit zowel burgerrechtenorganisaties als burgers. Zo ook van de Amerikaanse acteur Misha Collins, die op GoFundMe een crowdfundingactie is begonnen op de surfgeschiedenis van Donald Trump en andere politici op te kopen. Hiervoor is inmiddels ruim 83.000 dollar opgehaald. De privacyactivist Adam McElhaney is een vergelijkbare actie begonnen en wil de surfgeschiedenis van congresleden opkopen en publiceren. McElhaney heeft hiervoor inmiddels bijna 200.000 dollar opgehaald.