Aantal HR- en recruitmentfuncties met 24,2% gestegen
31-03-2017 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Aantal HR- en recruitmentfuncties met 24,2% gestegen

Zowel naar HR-medewerkers en recruitment specialisten is veel vraag op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het aantal vacatures voor deze functies is vorig jaar met 24,2% gegroeid ten opzichte van 2015.

Dit blijkt uit onderzoek van Textkernel op basis van Jobfeed, Textkernel’s Big Data tool voor de arbeidsmarkt. Met behulp van deze tool heeft het bedrijf de trends en ontwikkelingen in online vacatures voor HR en recruitment in 2016 in kaart gebracht. In 2016 zijn in totaal 37.763 unieke vacatures voor HR- en recruitmentfuncties online geplaatst, wat een stijging van 24,2% is ten opzichte van 2015. In bijna de helft van alle gevallen ging het om vacatures voor recruitmentfuncties (46,6%), gevolgd door personeelsadministratie en HR-support (31,5%). 17,5% van de onderzochte vacatures had betrekking op HR-managers, terwijl het in 4,4% van de gevallen ging om vacatures voor training en loopbaanadvies.

Ondersteunende HR-functies
HR-managers en ondersteunend personeel (personeelsadministratie en HR-support) waren in 2013 nog min of meer gelijk. De afgelopen jaren lopen de aantallen echter steeds verder uit elkaar en groeit het aantal vacatures voor ondersteunende HR-functies harder dan het aantal vacatures voor HR-managers.

Ook blijken HR- en recruitmentfuncties echte HBO-functies te zijn. In 67,7% van de onderzochte vacatures werd specifiek gevraagd om HBO-niveau. Ook in eerdere jaren was HBO het meest gevraagd opleidingsniveau.

HR & social media
Het meeste gebruikte buzzword in HR-vacatures is social media, kort gevolgd door talent management. ‘Candidate journey’ kwam slechts enkele malen voor.

De provincies Noord-, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant zijn gezamenlijk goed voor driekwart van alle vacatures voor HR-professionals. Als gekeken wordt naar vacatures in het algemeen zijn deze drie provincies gezamenlijk goed voor 66% van alle vacatures. Meer over de verdeling van vacatures in het algemeen over Nederland in 2016 is te vinden in de jaaranalyse van Textkernel

Alle resultaten zijn verzameld in een infographic.

Bron: Textkernel

Terug naar nieuws overzicht