Wouter Hoeffnagel - 27 maart 2017

Traject tussen Helmond en Tilburg wordt testomgeving voor zelfrijdende auto’s

Een traject tussen Helmond en Tilburg is aangewezen als testomgeving voor zelfrijdende auto’s en andere experimenten op het gebied van verkeer. Het traject bestaat uit zowel snelwegen, regionale wegen als lokale wegen.

Dit meldt onder andere de provincie Brabant. Het proeftraject heet ‘MobilitymoveZ.NL, Urban Mobility Testing Area’ en is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en de gemeenten Eindhoven, Helmond en Tilburg. Op termijn kan de testomgeving worden uitgebreid naar Breda en ’s-Hertogenbosch.

Mobiliteitsconcepten op grote schaal testen
Gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant: “We zoeken als overheden naar nieuwe oplossingen die ons helpen bij het verbeteren van de bereikbaarheid, de leefbaarheid en veiligheid in onze steden. Om die nieuwe mobiliteitsconcepten daadwerkelijk op grote schaal te kunnen introduceren is testen in de praktijk essentieel. Daarom is er nu MobilitymoveZ.NL, Urban Mobility Testing Area. Juist het feit dat hier getest kan worden op een totaal netwerk van wegen met een verschillend karakter en een ander snelheidsregime maakt deze testomgeving uniek.”

Met de publiek-private samenwerking willen de betrokken partijen de mobiliteitssector in Nederland en Europa naar een hoger niveau tillen en de bereikbaarheid in en tussen steden en regio’s verbeteren. De initiatiefnemers willen neit alleen nieuwe producten en diensten testen, maar ook de deelnemende bedrijven aan elkaar verbinden om onderlinge kruisbestuiving en kennisdeling op het gebied van Smart Mobility te stimuleren. Ook gaan de deelnemers werken aan een nieuwe standaard voor technieken.

SmartwayZ.NL
De testomgeving MobilitymoveZ.NL is onderdeel van SmartwayZ.NL, een mobiliteitsprogramma waarmee overheden, marktpartijen en kennisinstellingen samen de bereikbaarheid en economie van Zuid-Nederland willen verbeteren.