Witold Kepinski - 25 maart 2017

Nationale Blockchain Coalitie moet van Nederland voorloper maken in blockchain

Nationale Blockchain Coalitie moet van Nederland voorloper maken in blockchain image

Er komt een Nationale Blockchain Coalitie die 30 maart van start gaat. Dit is een initiatief van het door het ministerie van EZ ingestelde Team ICT dat onder de naam ‘dutch digital delta’ naar buiten treedt. Ook is het één van de acties in de Digitale Agenda van het kabinet om de digitalisering van de Nederlandse economie te versnellen.

De kick-off van de Nationale Blockchain Coalitie is op donderdag 30 maart bij het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag. Centraal staat de overhandiging van de Actieagenda namens de partners van de Nationale Blockchain Coalitie door René Penning de Vries (boegbeeld Team ICT) aan minister Kamp van Economische Zaken. 

De agenda is een gezamenlijk initiatief van dertig organisaties, waaronder bedrijven uit de logistieke, energie- en financiële sector, alsmede kennisinstellingen en overheden. Met deze agenda wil Nederland internationaal voorloper zijn in de toepassing van blockchain.
 
Blockchain is een nieuwe technologie en werkwijze voor veilige uitwisseling van digitale gegevens en betalingen. Misbruik is moeilijk, omdat iedere transactie door meerdere computers wordt gecontroleerd en volledig transparant is, zonder tussenkomst van een derde partij. Blockchain kan de autonomie van burgers versterken, vermindert administratieve rompslomp en kan cybersecurity vergroten.
 
Op 30 maart is er ook een mini-symposium ’De impact van blockchain-technologie op onze maatschappij en economie’ waarin partners van de coalitie als ABN AMRO, Enexis, TU Delft en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens aan het woord komen.

Meer informatie: https://www.dutchdigitaldelta.nl/blockchain.