Wouter Hoeffnagel - 24 maart 2017

Internetproviders worden mogelijk verplicht websites van oplichters te blokkeren

De Europese Commissie wil internetproviders verplichten websites die consumenten oplichten te blokkeren, om zo de activiteiten van oplichters sneller te kunnen stoppen. Een wetsvoorstel hiervoor van de Europese Commissie is goedgekeurd door het Internal Market and Consumer Protection Committee van het Europees Parlement.

Uit onderzoek van de Europese Commissie dat in 2014 is uitgevoerd bleek dat 37% van de e-commerce websites en reserveringswebsites de consumentenwetgeving te overtreden. Dit is volgens de commissie vooral te wijten aan de lokale wetgeving in EU-lidstaten, die te veel van elkaar afwijken. Hierdoor ontstaan mazen in de wet die worden uitgebuit door oplichters om consumenten te kunnen oplichten.

Te weinig middelen

De Europese Commissie wil hier harder tegen optreden, maar stelt dat opsporingsinstanties hiervoor momenteel te weinig middelen hebben. Zo zouden opsporingsinstanties een website per offline kunnen halen nadat het onderzoek naar deze website volledig is afgerond. In de tussentijd kunnen de instanties niet ingrijpen, waardoor oplichters hun activiteiten ongehinderd kunnen voortzetten. Door internetproviders te verplichten websites van oplichters te blokkeren wil de Europese Commissie dit voorkomen. Overigens wordt het blokkeren van een website wel gezien als een laatste redmiddel, dat alleen kan worden ingezet als andere middelen niet effectief zijn gebleken.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Europese Raad en het Europees Parlement.