Wouter Hoeffnagel - 24 maart 2017

Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan The Hague Security Delta

Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek aan The Hague Security Delta image

The Hague Security Delta (HSD) Campus in Den Haag heeft op 23 maart 2017 bezoek gekregen van Zijne Majesteit de Koning. Koning Willem-Alexander sprak met vertegenwoordigers van betrokken organisaties en de dagelijkse leiding van HSD.

De HSD Campus is een innovatiecentrum gericht op veiligheid. Binnen de campus werken bij verschillende bedrijven, kennisinstellingen en overheden aan kennisontwikkeling en innovaties samen op het gebied van security. Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan HSD en kreeg een rondleiding over de campus. Hierbij maakte hij kennis met een viertal initiatieven binnen HSD: de Cyber Security Academy, SAM de security robot, het Nationaal Cyber Testbed en Sweetie 2.0.

Cyber Security Alliance
De Cyber Security Alliance is een initiatief van de Universiteit Leiden, TU Delft en de Haagse Hogeschool. De academie biedt Cyber Security talenten binnen zowel de overheid als het bedrijfsleven een executive masteropleiding in Cyber Security aan. De Koning sprak tijdens het werkbezoek met professoren als studenten over uitdagingen die hierbij spelen. Denk hierbij aan het het waarborgen van de beschikbaarheid van voldoende goede docenten, het anticiperen op kennisveroudering en het bewaken van de balans tussen veiligheid en privacy.

Security robot SAM
Daarnaast bekeek Koning Willem-Alexander SAM, een security robot die in staat is autonoom te surveilleren. De robot wordt inmiddels succesvol ingezet in de haven van Rotterdam dankzij een investering van HSD en partners. De robot is ontwikkeld door Robot Security Systems/Lobeco in samenwerking met zowel Trigion, TU Delft als gebruikers.

Nationaal Cyber Testbed
Het Nationaal Cyber Testbed is een onderzoeksproject dat TNO en HSD hebben opgezet in overleg met de metropoolregio Rotterdam/Den Haag. Het project richt zich op de vraag hoe de samenleving weerbaar kan worden gemaakt tegen cyberaanvallen. De betrokken partijen wijzen erop dat de kwetsbaarheid voor cybercrime toeneemt naarmate meer wordt ingezet op digitalisering, het Internet of Things en Smart Cities. De gemeente Den Haag en KPN hebben zich als eerste partijen aangesloten bij het Nationaal Cyber Testbed.

Sweetie 2.0
Sweetie 2.0 is een chatrobot die is uitgerust met kunstmatige intelligentie. De robot wordt ingezet om misbruik van kinderen via webcamseks op te sporen en tegen te gaan. Tracks Inspector, Universiteit Leiden en Tilburg University hebben de chatrobot in opdracht van Terre des Hommes ontwikkeld.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024