Redactie - 29 maart 2017

Reasonnet en Sentia profiteren van samenwerking

John den Braber vervult sinds een half jaar een dubbelrol. Hij is de CTO van zowel managed services dienstverlener Sentia, als van Reasonnet, leverancier van IAAS-clouddiensten. Het koppelen van die twee bedrijven is volgens hem heel logisch en biedt ook voordelen voor de partners van Reasonnet.

Begin 2015 werd Den Brabers bedrijf LayerThree overgenomen door Sentia en eind 2015 nam hij de functie als CTO van Sentia Nederland over van Camiel Dobbelaar, één van de oprichters van Sentia, die als lead cloud infrastructuur nog steeds nauw betrokken is. De overname van LayerThree was niet de eerste en zeker niet de laatste overname van het ambitieuze bedrijf. Niet veel later volgde de toevoeging van Reasonnet, dat wel gewoon als zelfstandig merk blijft bestaan, aan de groep waar Sentia deel vanuit maakt. In oktober vorig jaar werd besloten de technische kant van beide bedrijven meer met elkaar te laten samenwerken en werd Den Braber CTO van beiden.

Building blocks
De samenwerking tussen Sentia en Reasonnet bestaat eruit dat de bedrijven de onderliggende cloud-infrastructuur, de zogenaamde building blocks, samen neerzetten. “De doelgroepen van beide bedrijven zijn verschillend, maar aan de kant van de technische dienstverlening zitten veel raakvlakken”, legt Den Braber uit. “De technologische stack is hetzelfde en door de beide teams samen te voegen is de technische organisatie twee keer zo groot geworden. Dat cloudteam is nu een kleine veertig man groot en houdt zich bezig met alle zaken rondom de cloud-infrastructuur. Daarnaast heeft Sentia Nederland ook nog 60 continuity engineers in dienst die omgevingen ontwerpen en beheren voor eindklanten. Er is door deze efficiency meer tijd over om vol gas te geven op innovatie. En dat moet ook echt, want de markt beweegt zo snel dat je je niet kunt veroorloven om stil te blijven staan.”

Gescheiden
Dat de partners van Reasonnet voor een deel hetzelfde soort bedrijven zijn als Sentia, is volgens Den Braber geen probleem. “Wij houden alles daarin strikt gescheiden. Ik denk dat het juist een voordeel is. De partners van Reasonnet worstelen met dezelfde vragen als Sentia en kunnen mee profiteren van de schaalvergroting in een markt die consolideert.”

België en Denemarken
Een sterkere samenwerking is er niet alleen tussen de bedrijven Sentia en Reasonnet, maar ook tussen de verschillende landen waarin de bedrijven actief zijn. “In België en Denemarken zit een eigen technisch team, met een eigen CTO, maar we werken op allerlei manieren samen, zodat we niet los van elkaar het wiel uit hoeven te vinden. Inmiddels is de backbone tussen België en Nederland een feit en we maken nu plannen om deze naar Denemarken uit te breiden. Dat is heel interessant voor bedrijven die in meerdere landen actief zijn en die hun data lokaal willen of moeten opslaan.”

Overnames
Sentia Group, dat op zijn beurt onderdeel is van de Belgische Intelligent Groep, deed de afgelopen jaren verschillende overnames. Behalve LayerThree, van Den Braber, acquireerde het onder andere Jitscale, Nines, PaasPlaza en Yenlo Managed Services. Den Braber: “Het is heel bijzonder om die groei mee te maken. Wat mij vooral opvalt is dat het zo soepel verloopt. Je zou verwachten dat het nog lang gesegmenteerd blijft en het een tijd duurt voordat de engineers echt samen gaan werken omdat ze willen vasthouden aan hoe ze het gewend zijn. Niets is echter minder waar. Iedereen vindt het vooral heel gaaf om samen te werken en in de keuken van een voormalig concurrent te kijken. We stellen bij projecten altijd werkgroepen samen met mensen die een verschillende achtergrond hebben en dat werkt heel goed.”

Kwaliteit
Het geheim is volgens hem dat er een duidelijke gedachte achter de overnames zit. “Als je bedrijven overneemt met engineers die bang zijn dat een nieuwe collega beter is, dan gaat het mis. Maar Sentia heeft alleen bedrijven met topengineers overgenomen en dan is die angst er niet. Dan kan iedereen van elkaar leren. Dat we na een jaar van diverse overnames een Outsourcing Recommendation Score van 100% halen geeft aan dat we niet aan kwaliteit hebben ingeleverd.”

Applicatielandschap
Jan Lindeman, de managing director van Reasonnet en zijn voorganger Marco Vrijburg gaven eerder in dit magazine aan dat ze voor de partners van Reasonnet de rol zien weggelegd om zich bij eindgebruikers met het applicatielandschap bezig te houden. Tegelijkertijd moeten ze infrastructuur aan bedrijven als Reasonnet overlaten. Dat ziet Den Braber, die als CTO van Sentia goed weet waar de partners van Reasonnet mee te maken hebben, ook zo. “Klanten hebben advies nodig. Welke applicaties zijn cruciaal voor de bedrijfsvoering? Wat is de ‘cloud volwassenheid’ van de applicaties? Hoe kan het applicatielandschap slimmer worden ingericht? Onze partners moeten zich afvragen hoe ze hun klanten daarin stappen kunnen laten maken. Daarin kunnen system integrators en value added resellers zich prima onderscheiden.”

Public Cloud
Reasonnet kiest er tegelijkertijd voor om de Public Cloud te omarmen. “Voor de ene klant zal het interessant zijn om iets in onze eigen cloud te zetten, maar in een ander geval is bijvoorbeeld Amazon Web Services of Microsoft Azure een meer logische oplossing. En voor een volgende klant, en die groep wordt steeds groter, is de combinatie Hybrid Cloud, juist perfect. Dat heeft alles met het soort applicaties te maken, maar ook met regelgeving.” Partners hoeven daarvoor niet te vrezen, want ook rond Public Cloud ligt genoeg toegevoegde waarde, vindt Den Braber. “Het lijkt eenvoudig om iets in de Public Cloud te zetten, maar er komt veel bij kijken.”

Door: Johan van Leeuwen