Wouter Hoeffnagel - 22 maart 2017

Internationale techbedrijven voor ruim 100 miljoen dollar opgelicht

Een oplichter is erin geslaagd twee grote internationale techbedrijven op te lichten voor een bedrag van ruim 100 miljoen dollar. De man deed zich voor als Aziatische hardwarefabrikant en wist werknemers van beide bedrijven hierdoor te overtuigen grote geldbedragen over te schrijven op zijn bankrekening.

De verdachte is gearresteerd in Litouwen, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Welke bedrijven slachtoffer zijn van de man wordt in het midden gelaten. Wel is gezien het geldbedrag dat is buitgemaakt duidelijk dat het om grote bedrijven gaat. Een van de getroffen bedrijven zou werken aan een sociaal netwerk, terwijl het twee bedrijf zich richt op internetgerelateerde diensten en producten.

Business Email Compromise 
Het Amerikaanse ministerie van Justitie spreekt van Business Email Compromise (BEC). Dit is een aanval waarbij criminelen zich doorgaans voordoen als een topmanager van een bedrijf en een nietsvermoedende medewerker van de financiële afdeling het verzoek doen een groot geldbedrag over te schrijven. In dit geval heeft de oplichter een variant op een klassieke BEC-aanval ingezet, waarbij hij zich niet voordeed als manager maar als een buitenlandse hardwarefabrikant.

De verdachte is aangeklaagd voor fraude, identiteitsdiefstal en drie gevallen van witwassen. Zowel voor fraude als witwassen kan de man 20 jaar celstraf opgelegd krijgen. De minimumcelstraf op identiteitsdiefstal is twee jaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024