Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2017

Europese investeringen in mobiliteit stijgen dit jaar tot 224,8 miljard dollar

De investeringen in mobiliteit komen dit jaar in Europa uit op een totaal van ongeveer 224,8 miljard dollar. Dit is een toename van 0,1% ten opzichte van 2016. Naar verwachting blijft de omzet uit mobiliteit tot 2020 stijgen met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 0,4% naar 230,3 miljard dollar in 2020.

Dit voorspelt onderzoeksbureau IDC in zijn Worldwide Semiannual Mobility Spending Guide. Mobiele connectiviteitsdiensten zijn dit jaar goed voor ongeveer 50% van alle Europese investeringen in mobiliteit. Consumenten zijn goed voor 73% van de omzet in dit segment. Hardware is goed voor 42% van de omzet, wat vooral te danken is aan de verkoop van smartphones. IDC verwacht dat de omzet uit dit segment in 2020 met 37% is teruggelopen.

Software is snelstgroeiende segment
Software is momenteel goed voor slechts een klein deel van de totale investeringen in mobiliteit in Europa. IDC voorspelt dat dit echter het snelst groeiende segment zal zijn de komende jaren, wat vooral wordt gedreven door enterprise mobility management applicaties and mobiele applicatie ontwikkelplatformen. Beide segmenten groeien naar verwachting in de periode 2015-2020 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 19%.

“Het merendeel van de Europese bedrijven loopt achter met de omarming van mobiele oplossingen, maar we verwachten dan 2017 voor velen een omslagpunt zal zijn”, aldus Angela Salmeron, onderzoeksdirecteur EMEA Enterprise Mobility bij IDC. “Bedrijven zullen hun mobiele strategieën versnellen in reactie op verschillende factoren: enerzijds dwingt de digitale economie bedrijven te innoveren en flexibeler om te gaan met veranderingen op de markt; terwijl anderzijds het dreigingslandschap en compliance met regelgeving, vooral de GDPR, vereist dat security in een vroegtijdig stadium wordt opgenomen in mobiliteitsinitiatieven in plaats van achteraf.”

Snelst groeiende sectoren
IDC voorspelt de bankensector, maakindustrie en professioneel dienstverleners leidend zullen zijn in Europa als het gaat om investeringen in mobiliteit. Deze sectoren zijn goed voor 35% van alle investeringen in 2017 en de rest van de voorspelde periode. Als we kijken naar de groei die segmenten doorgaan, laten de overheid en de utiliteitssector de grootste groei zijn. Beide segmenten maken in de periode 2015-202 naar verwachting een groei van 6% door. Alleen de consumentenmarkt laat in deze periode een daling zien; naar verwachting lopen de investeringen door consumenten met 1,6% terug.

Naar verwachting gaat Nederland samen met Italië in 2017 aan de leiding als het gaat om marktgroei. De grootste mobiliteitsmarkten als gekeken wordt naar omzet zijn echter het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

idc-mobiliteit-investeringen-2015-2020.jpeg