SUSE versterkt band met technologie partners

23-03-2017 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

SUSE versterkt band met technologie partners

De voorgenomen overname van HPE’s OpenStack en Cloud Foundry-middelen en mensen door SUSE versterkt de positie van het bedrijf in het OpenStack ecosysteem. “Maar we verstevigen ook de band met andere partners, zoals IBM, Microsoft en SAP”, zegt Marijn de Vos, Country Manager Benelux bij SUSE. “Openheid bereik je door samenwerking, en andersom.”

Zo is SUSE marktleider op het vlak van besturingssystemen voor mainframes. ““Wij werken intensief samen met IBM om de IBM LinuxONE propositie in de markt te zetten””, zegt De Vos. “Tevens valt de keus voor Linux op de Power Systems van IBM steeds vaker uit in ons voordeel. Maar ook met Microsoft zijn de banden aangehaald. Zo is SQL geoptimaliseerd voor SUSE Linux Enterprise Server (SLES) als onderdeel van de Azure-stack. Dat zorgt voor nieuwe klanten. En natuurlijk zijn wij nog steeds de enige die door SAP is gecertificeerd voor zijn HANA-platform op de IBM Power-systemen. SAP for HANA draait alleen op Linux”, somt De Vos een paar belangrijke partner-deals op.

Zodra de deal met HPE rond is (“Er moeten nog een paar goedkeuringen komen, onder andere van de Europese Commissie.”), is dit een sterke impuls voor de OpenStack-gemeenschap, meent De Vos. “Wereldwijd groeit de aandacht voor OpenStack; Nederland kan zeker extra focus gebruiken. Daar gaan we mee aan de slag. Zo gaan we specialisten op dit vlak aannemen. En als bedrijf gaan we een grote bijdrage leveren aan de community.”

Het voornemen is dat HPE zijn software-divisie (inclusief Autonomy) verkoopt aan Micro Focus, het moederbedrijf van SUSE. Uit die overeenkomst gaan middelen en mensen van OpenStack en Cloud Foundry naar SUSE. Hij verwacht dat in de tweede helft van dit jaar alles rond is.

Over het algemeen is De Vos tevreden over de ontwikkeling van SUSE Benelux. “We zijn bezig met de afsluiting van fiscaal 2017 en de cijfers zijn er goed uit”, is alles wat hij daarover kwijt kan.

Niet meer verdwalen

De overname van Attachmate door Micro Focus begint in de praktijk gestalte te krijgen. Via Novell, onderdeel van Attachmate, behoorde SUSE ook tot de Attachmate-stal. Van meet af aan heeft het management van Micro Focus besloten dat SUSE een eigen, zelfstandige koers mag varen.

“Dat betekent dat we een eigen partnerprogramma hebben kunnen ontwikkelen. Dat zorgt voor een rechtstreekser contact met onze resellers; zij verdwalen niet meer in de Novell-wereld. We hebben nu een portal waarmee onze partners rechtstreeks in onze wereld komen. Onze partners hebben heel andere vragen dan de Novell-partners. Dat merken we bijvoorbeeld met storage; een terrein waarop we ons met Ceph nadrukkelijk begeven. Daar maken we nieuwe partners mee, en bestaande partners zien het als een mooie uitbreiding van hun portfolio, maar ze hebben bijvoorbeeld vragen over abonnementen. En over de technologische onderwerpen die met opslag te maken hebben. Dat is nu allemaal direct op de portal te vinden. Geen gezoek meer.”

Software defined

Er is, zo weet De Vos, bij klanten steeds meer aandacht voor ‘software defined’ in de breedste zin van zijn betekenis. “Wij krijgen daar veel vragen over; ook bij onze partners trouwens. Zij willen weten hoe ze moeten omgaan met micro services, met containerisatie en dergelijke. Iedereen is hier wel een beetje mee bezig; vooral met het Cloud Foundry deel. Zij willen weten hoe het proces verloopt; hoe krijg je netwerkvirtualisatie voor elkaar? SUSE heeft daar een visie op en wij zorgen ervoor dat via cloud-platforms geen nieuwe vendor lock-in ontstaat.” Wie zich overigens in deze kwesties wil verdiepen, komt aan zijn trekken tijdens de SUSE Expert Days en/of tijdens SUSECON’17.

SUSE Expert Days

In meer dan 80 steden over de hele wereld vertellen de experts van SUSE over de oplossingen die het bedrijf voor belangstellenden in petto heeft. Dit gebeurt tijdens de SUSE Expert Days. In de Benelux op 29 maart in Amsterdam, op 15 maart in Brussel en op 28 maart in Luxemburg.

Het thema is dit jaar ‘Define your Future’. Onderwerpen die aan bod komen zijn de software defined infrastructuur, digitale transformatie en DevOps. Denk daarbij aan hoe open source oplossing, gebaseerd op het Linux Platform, kunnen helpen de uitdaging van digitale transformatie het hoofd te bieden. Of hoe je een software defined infrastructuur inricht; onder meer met gebruik van OpenStack, Kubernetes, Docker, Ceph en Cloud Foundry. En hoe verbeter je de wendbaarheid van een organisatie met de DevOps-benadering? De CTO van SUSE, productmanagers en andere experts, waaronder klanten, verzorgen talks, meestal ook gepaard met een productdemonstratie.

 SUSECON: samen met partners

De eerstvolgende SUSECON – de jaarlijkse gebruikersbijeenkomst – is in Praag. De conferenties vinden om het jaar plaats in de VS, dan wel in Europa. SUSECON’17 is van 25 tot en met 29 september. Er is een uitgebreid programma met tal van (technische en algemene) lezingen. De keynotes worden onder anderen verzorgd door het management van SUSE, zoals CEO Nils Brauckmann, CTO Thomas Di Giacomo en Michael Miller, President of Strategy, Alliances and Marketing. De openheid en sterke drang tot samenwerking van het bedrijf komt tot uiting in de rol die is weggelegd voor sprekers van partners. Keynotes worden verzorgd door Figen Ulgen, Intel General Manager of High-Performance Computing Software and Cloud, Katsue Tanaka, Fujitsu SVP, Head of Unit, Platform Software Business Unit, Scott Farrand, HPE Vice President of Platform Servers, Kathy Bennett, IBM Vice President of Global ISV Technical Enablement and Support, en ten slotte Brian Vink Sr., SAP Vice President of Data Management Products. Voorts zijn er bijvoorbeeld meer dan 150 sessies, meer dan 100 uur hands-on technologie sessies, en is er de mogelijkheid certificatie-examens af te leggen.

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud