Succesvolle proef met NB-IoT uitgevoerd door Vodafone
20-03-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Succesvolle proef met NB-IoT uitgevoerd door Vodafone

Vodafone Nederland meldt de eerste succesvolle test te hebben uitgevoerd met behulp van NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) technologie. De telecomprovider verstuurde in samenwerking met leverancier Ericsson vanuit het Vodafone Testcentrum in Heerlen een eerste bericht. In mei gaat de uitrol van de technologie van start. Het netwerk moet tegen het einde van de zomer landelijk dekkend zijn.

Het bericht is verstuurd vanaf een NB-IoT apparaat in het Vodafone testcentrum naar een radiosite van Ericsson. Vanaf deze radiosite, die was voorzien van NB-IoT software voor de 800 MHz band, is het bericht vervolgens afgeleverd bij de ontvanger. Eben Albertyn, CTO van VodafoneZiggo, wijst erop dat de grens van 50 miljoen aangesloten IoT-verbindingen inmiddels is gepasseerd. Albertyn verwacht dat dit aantal door de introductie van NB-IoT technologie explosief zal stijgen. De CTO noemt de implementatie van de technologie een belangrijke mijlpaal van het bedrijf.

Uitrol in vijf Nederlandse steden
De uitrol van het NB-IoT netwerk gaat in mei van start in vijf Nederlandse steden. Toekomstige klanten in deze steden krijgen hiermee de mogelijkheid de technologie in een vroegtijdig stadium uit te proberen en in te zetten voor hun IoT-toepassingen.

Vodafone benadrukt altijd al een groot voorstander te zijn geweest van standaardisatie van netwerktechnologieën. Dit geldt ook voor het NB-IoT netwerk, dat in juni 2016 als internationale standaard (3GPP) is gedefinieerd binnen het low power wide area (LPWA) speelveld. Deze internationale standaard zorgt dat NB-IoT technologie niet aan landsgrenzen gebonden is. NB-IoT biedt verschillende voordelen. Naast een laag energie- en dataverbruik is een belangrijk voordeel dat NB-IoT op Vodafone’s eigen frequentiespectrum werkt, wat interferentie met andere signalen voorkomt.

Terug naar nieuws overzicht