Multi-cloud storage service voor Azure en AWS

20-03-2017 | door: Hans Steeman

Multi-cloud storage service voor Azure en AWS

Nimble Storage, een Amerikaanse aanbieder in predictive cloud infrastructuur, introduceert Nimble Cloud Volumes. Dit is een multicloud storage service op enterprise niveau voor applicaties die in Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS) functioneren.Nimble Cloud Volumes garandeert hierbij beschikbaarheid en datadiensten voor bedrijfstoepassingen op het gebied van block storage in de cloud. Deze nieuwe mogelijkheden van Nimble zijn noodzakelijk om de volgende generatie applicaties naar de cloud te kunnen migreren, zoals traditionele transactieprocessen met strenge eisen inzake opslag. Nimble Cloud Volumes kan door channel partners aan klanten worden aangeboden, waarmee ze met services een marge kunnen maken.

Nimble Cloud Volumes zijn ontwikkeld om de eenvoud van een cloud service te combineren met storagefunctionaliteiten waar bedrijfsapplicaties om vragen, aldus Frank Pruijs, salesmanager van Nimble in Nederland: “Nimble Cloud Volumes is de eerste industriële multicloud block storage met enterprise grade specificaties. Niet alleen zijn alle relevante enterprise functies zoals backup, snapshots, replicatie en cloning ingebouwd. Naast deze eigenschappen zijn ook nieuwe functionaliteiten toegevoegd, waarbij snel en transparant data tussen verschillende cloud omgevingen beheerd kan worden.”

Nimble Cloud Volumes kunnen met dezelfde eenvoud worden beheerd en afgerekend als gewone cloudopslag. De nieuwe Nimble dienst biedt meer betrouwbaarheid en duurzaamheid, zoals organisaties dat van enterprise applicaties mogen verwachten. Zo is databeveiliging flexibel en kosteneffectief, aangezien klanten enkel betalen voor data die gewijzigd wordt en niet voor volledig nieuwe kopieën. Nimble Cloud Volumes maken het ook mogelijk om eenvoudig zero-copy clones aan te maken in de publieke cloud. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld test- of ontwikkelingsdoeleinden voor analyses en data-burstings snel worden toegepast, aldus Pruijs. “Nimble Cloud Volumes maken het mogelijk om op eenvoudige wijze data te bewaren. Zowel in de eigen datacentra, als in Amazon Web Services en Microsoft Azure. Hierbij kan steeds een afweging worden gemaakt tussen kosten, features, regionale spreiding en beschikbaarheid. Alle bedrijfsdata zit achter een uniforme interface verwerkt. Via deze interface zijn aanvullende opties beschikbaar, zoals het creëren van disaster recovery backups. Hierbij heeft de klant de ruimte om zelf af te wegen welke data hiervoor in aanmerking komt en waar (in de cloud, of in een eigen datacentrum) de data opgeslagen wordt.”

Hoge beschikbaarheid

Net zoals voor het gehele Nimble Predictive Cloud Platform geldt, bieden Nimble Cloud Volumes een gemeten beschikbaarheidsniveau van zes negens (99,9999 procent). Nimble Cloud Volumes kunnen tot maximaal 1 miljoen keer meer duurzaamheid garanderen dan het geval is bij traditionele cloud storage zegt Pruijs. “Via Nimble Cloud Volumes wordt dit servicelevel naar het hoge niveau van 99,9999 procent getild. De eindgebruiker hoeft zich over al deze zaken niet te bekommeren. Nimble levert de koppeling naar AWS en Microsoft Azure, waardoor deze onderdeel is van het Nimble prijsmodel. De klant hoeft dus niet zelf zaken zoals routing en verbindingen te regelen; dat neemt Nimble voor hen uit handen.”

Kosten en kwaliteit dienstverlening

Pruijs verwacht veel interesse in Nimble Cloud Volumes. Tegenwoordig is de IT-afdeling van een bedrijf voor de operationele afdelingen een interne dienstverlener die kwaliteit moet leveren met hoge servicelevels. Nu IT-managers ontdekt hebben dat het opslaan van data in de cloud zeer succesvol is dankzij de hoge flexibiliteit bij de serviceproviders en opmerkelijk competitieve prijspunten, ontstaat nu de behoefte om ook enterprise applicaties vanuit de cloud te gaan gebruiken. Het herinrichten van de enterprise IT wordt gedreven door het feit dat serviceproviders naast storage steeds vaker rekendiensten (compute) aanbieden. Daarmee ontstaat de mogelijkheid om de cloud binnen het enterprise netwerk breder in te zetten, zoals voor business intelligence en analytics. Daarna zullen ook de meeste sales, CRM, financiële en productiesystemen, mede vanwege de toegenomen mobiliteit bij de werknemers, steeds vaker via de cloud ontsloten worden. De nieuwe generatie business processen, inclusief IoT, zullen op termijn niet meer zonder cloud services te gebruiken kunnen zijn. De huidige applicaties zijn daar niet altijd meer geschikt voor. “Nimble Cloud Volumes lost deze beperkingen op”, aldus Pruijs.

De uitdagingen van cloud storage

Traditionele cloud storage oplossingen zijn meestal object of BLOB (Binary Large Object) georiënteerd. Hierbij worden objecten (bijvoorbeeld documenten) vanuit de applicatie laag beheerd en als object opgeslagen op onderliggende, relatief eenvoudige en platte storage infrastructuur. Voor enterprise block storage (feitelijk diskdrives in de cloud) zijn andere oplossingen nodig, die inmiddels ook beschikbaar zijn als Amazon EBS en Azure Disk. Dit zijn tegenhangers van object georiënteerde oplossingen zoals Amazon S3 services. “De traditionele object storage is standaard eigenlijk niet te gebruiken voor enterprise applicaties, omdat zij ontwikkeld zijn voor een block storage infrastructuur. Dergelijke applicaties zijn na een lang en vaak complex ontwikkeltraject niet eenvoudig om te zetten naar object georiënteerde storage oplossingen. Overstappen naar een andere bedrijfsapplicatie is gezien de verwevenheid in het bedrijfsproces en de daarmee gerelateerde hoge kosten, economisch vaak lastig terug te verdienen. Huidige cloud block storage oplossingen hebben snel de neiging om minder transparant te zijn. Het presenteert zich als een black box waarin de data opgeslagen wordt. Wat er onder de motorkap gebeurt, is van buitenaf niet zichtbaar. Met name bij het zoeken naar oorzaken van prestatieproblemen kan dit tot significante uitdagingen leiden. Omgekeerd blijft voor bedrijven de wens om cloud ook voor block storage te gebruiken groot. Het is immers een concurrerende prijsstelling en een flexibele oplossing. Nimble Cloud Volumes adresseert deze problematiek”, aldus Pruijs.

De Nimble aanpak

Nimble Cloud Volumes heeft volgens Pruijs een breed scala aan features die ervoor zorgen dat bestaande bedrijfsapps binnen een cloud omgeving qua storage met enterprise grade kwaliteitsniveau, gebruikt kunnen worden. “Dankzij Nimble Cloud Volumes kunnen traditionele bedrijfsapplicaties, die onbekend zijn met de eigenschappen van cloud services, succesvol naar de cloud gebracht worden, waarna de bekende voordelen van flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenbeheersing in zicht komen”.

Interessant volgens Pruijs is dat Nimble Cloud Volumes - zonder dat dit voor de gebruiker impact heeft - van cloud service provider kunnen wisselen. Grote migratieprojecten zijn niet nodig, want de dienst schermt dit proces voor de gebruiker af, volgens Pruijs: “Met Nimble Cloud Volumes is een snelle uitrol naar de cloud mogelijk zonder dat er veel tijd en energie moet worden gestopt in data migratie projecten. Data kan efficiënt naar de cloud worden gemigreerd, en er is geen enkele reden zorgen te hebben over de data in de cloud based storage omgevingen. Alle investeringen in onze hardware zijn toekomst zeker en klaar voor de cloud dankzij dit product.”

Datacenters klaar voor de cloud

Nimble Cloud Volumes beschikken over krachtige ‘predictive analytics’-functionaliteiten, om klanten een duidelijk totaalbeeld te geven over hun data, verspreid over meerdere clouds vervolgt Pruijs. “Klanten kunnen snel en accuraat performanceproblemen opsporen en zelfs voorkomen. Met Nimble Cloud Volumes kunnen bedrijven kritische applicaties eindelijk honderd procent veilig naar de cloud migreren, met het volste vertrouwen dat zij dezelfde duurzaamheid en mogelijkheden hebben als op locatie”, zegt Pruijs. “Bedrijven kunnen hun flexibiliteit maximaliseren door een multicloud storage service te gebruiken, waarmee ze mobiliteit tussen hun publieke clouds en datacenter kunnen realiseren. Door het gebruik van Nimble Cloud Volumes in combinatie met Nimble All-Flash en Adaptive flash arrays zetten zij een grote stap voorwaarts om ervoor te zorgen dat hun datacenters klaar zijn voor de cloud.”

Partners

Nimble Cloud Volumes heeft een startprijs van tien dollarcent per gigabyte, per maand. Voor de gebruikers is nu al een betaversie (customer preview) beschikbaar. Nimble heeft een partnerprogramma die channel partners helpt bij hun business. Pruijs: “Channel partners zoals VAR’s, systeem integrators en service providers kunnen hun klanten helpen bij het opzetten en configureren van Nimble Cloud Volumes. De eindgebruiker krijgt via zijn channel partner voor een afgesproken prijs de dienst geleverd. De channel partner zorgt voor de afhandeling met Nimble en de betrokken cloud service providers. Hierdoor is maatwerk mogelijk, waarbij de channel partner zelf zijn marge kan beïnvloeden. Afhankelijk van welke diensten hij biedt”  

Meer informatie over Nimble Cloud Volumes staat op www.nimblestorage.com

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud, Storage
Cloud