Wouter Hoeffnagel - 16 maart 2017

Detecteren van en adequaat reageren op cyberaanvallen is topprioriteit voor bedrijven

Organisaties investeren dit jaar fors meer in oplossingen om cyberaanvallen te detecteren en hierop te reageren. Hiermee stappen bedrijven af van de aanpak die uitsluitend gericht is op het voorkomen van cyberaanvallen.

Dit meldt Gartner. Het onderzoeksbureau voorspelt dat organisaties wereldwijd 90 miljard dollar investeren in 2017,wat 7,6% meer is dan in 2016. In 2020 komen de investeringen naar verwachting uit op 2020. Het verbeteren van de detectie en reactie op cyberaanvallen is naar verwachting tot 2020 een topprioriteit voor bedrijven.

Tekort aan personeel
Sid Deshpande, onderzoeksanalist bij Gartner, wijst erop dat het tekort aan personeel met de juiste security kennis zorgt voor toenemende investeringen in security diensten. Veel bedrijven hebben te weinig kennis in huis om detectie- en reactiestrategie op te stellen, wat vooral komt doordat de nadruk bij security decennia lang op preventie heeft gelegen. Bedrijven zoeken daarom ondersteuning van derde partijen, waaronder security consultants, managed security service providers en outsourcers.

Gartner benadrukt dat dit niet betekent dat bedrijven het voorkomen van cyberaanvallen minder belangrijk vinden of hier minder in geïnvesteerd wordt. Het onderzoeksbureau stelt dat de verschuiving vooral gezien moet worden als een duidelijk signaal dat het investeringen om cyberaanvallen te voorkomen alleen echt effect zijn als ook wordt geïnvesteerd in detectie van en reactie op cyberaanvallen.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden in de volledige analyse van Gartner.