Wouter Hoeffnagel - 16 maart 2017

VS klaagt Russische spionnen aan wegens datadiefstal bij Yahoo

Twee FSB-officeren zijn door de Verenigde Staten (VS) aangeklaagd wegens een datadiefstal bij Yahoo die in 2014 plaatsvond. Bij de diefstal werden de accountgegevens van 500 miljoen Yahoo-gebruikers buitgemaakt. Naast de twee FSB-officieren zijn ook een Rus en een Canadees aangeklaagd. Rusland ontkent iets met de datadiefstal te maken te hebben.

Het Amerikaanse ministerie van justitie meldt in de aanklacht dat de twee FSB-officieren de Rus en de Canadees opdracht zouden hebben gegeven in te breken bij Yahoo. Niet alleen zouden de officieren de twee hiervoor hebben betaald, ook zouden zij de cyberinbraak hebben gefaciliteerd. Het viertal wordt beschuldigd van onder andere computervredebreuk en economische spionage.

Inbreken op Google- en Yahoo-accounts
De gestolen informatie zou onder andere zijn gebruikt om in te breken op zowel Google- als Yahoo-accounts van onder andere Russische journalisten, zowel Amerikaanse als Russische overheidsfunctionarissen en werknemers uit onder meer de financiële- en transportsector.

Daarnaast zou de informatie door één van de verdachte zijn misbruikt voor persoonlijk gewin. In ruil voor commissies zou de man creditcardgegevens en giftcards die hij in communicatie van Yahoo-gebruikers aantrof hebben doorgestuurd naar derden. Daarnaast zou de man de gegevens van 30 miljoen Yahoo-gebruikers hebben ingezet voor een spamcampagne.

Gevlucht
Een van de verdachte werd in 2013 al gearresteerd in Europa, aldus de aanklacht. De man wist echter te vluchten naar Rusland voor hij kon worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De aangeklaagde Canadees is inmiddels opgepakt in Canada. Persbureau AFP meldt dat Rusland overigens ontkent iets met de zaak te maken te hebben.