Hoofdstad van Qatar wordt ‘smart district’ met 500.000 embedded sensoren
15-03-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Hoofdstad van Qatar wordt ‘smart district’ met 500.000 embedded sensoren

Orange Business Services maakt bekend een overeenkomst te hebben bereikt met de Qatarese managed serviceprovider MEEZA om de meerderheid van de smart services en applicaties te leveren voor het smart city-project in Msheireb Downtown Doha, de Qatarese hoofdstad. Met de overeenkomst, ter waarde van miljoenen dollars, ondersteunt Orange Business Services MEEZA in het bieden van nieuwe digitale mogelijkheden voor bewoners, bezoekers en werknemers.

Msheireb Downtown Doha is een project dat het traditionele stadscentrum van Doha nieuw leven in moet blazen. Het omvat een combinatie van woonwijken, commerciële kantoorruimten, retail en hotels. Het project, dat meer dan 800.000 vierkante meter beslaat, zal in zes fasen afgerond worden in de loop van 2018. In de nationale visie voor 2030 wil het land vastgoedprojecten ontwikkelen in de wijk die technologische innovatie samen laat gaan met lokale tradities. Met als doel de levenskwaliteit voor Qatarese burgers te verbeteren, zal Orange toezien op het ontwerp van het Smart City Central Command Center. Deze beheert de slimme operatie van gebouwen en diensten, waaronder beveiligingscamera’s, toegangscontrole tot gebouwen, brandalarmen, straatverlichting, een automatische vuilnisophaaldienst, parkeren en publieke aankondigingen.

Slimme applicaties
Aanvullend op bovenstaande heeft Orange een portfolio aan Smart Applications (zowel voor pc’s als mobiele devices) ontwikkeld, gericht op zowel bewoners als een breder publiek. Deze slimme applicaties zijn onder meer apps voor overheidsdiensten, apps om de weg te vinden en online te betalen. Andere diensten die ontworpen zijn door Orange helpen het district met zaken als slim energiebeheer, onder meer met slimme meters, Business Intelligence en data analytics, een gecentraliseerde desk management-oplossingen en een infrastructuur voor indoor geolocatie. Het project beslaat ook de ICT-infrastructuur voor het district, beheerd door MEEZA. Hieronder vallen het netwerk, management van twee datacenters, levering van IP-telefonie en management van desktop-computers in het slimme ecosysteem.

Een belangrijke uitdaging van steden is om hun burgers te voorzien van digitale diensten om hun dagelijkse leven te versimpelen en hun economie te versterken. Deze uitdaging hangt samen met zaken als Internet of Things (IoT), data en digitale applicaties. Het ondersteunen van smart city-projecten is een strategische prioriteit voor Orange Business Services, dat de digitale transformatiepartner wil zijn van steden en andere belanghebbenden zoals vervoersbedrijven, vastgoedinvesteerders, bouwbedrijven en de energiesector. Met een speciale ‘Smart Cities’-divisie ondersteunt Orange Business Services transformatieprojecten in steden en regio’s overal ter wereld, vanaf het eerste ontwerp tot implementatie en operatie. 

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie