PRINCE2 krijgt eerste grote update

09-03-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

PRINCE2 krijgt eerste grote update

PRINCE2, een methode voor projectmanagement, krijgt zijn eerste grote update sinds 2009. De bijgewerkte trainingen, die naar verwachting medio 2017 zullen uitkomen, zullen sterk de nadruk leggen op zowel de schaalbaarheid als flexibiliteit van de methode en op wat de beste manier is om deze af te stemmen op de complexiteit en specifieke vereisten van een project.

In feite draait de gehele PRINCE2 2017-update om het leveren van maatwerk. Als gevolg hiervan kan de methode goed worden aangepast aan de behoefte van de hedendaagse projectmanagementomgeving en de vereiste veelzijdigheid en flexibiliteit. PRINCE2 is hierdoor eenvoudiger aan te passen aan de specifieke behoeften van een organisatie of project.

Managing Successful Projects
De bijgewerkte PRINCE2-training, Managing Successful Projects, zal in eerste instantie in het Engels beschikbaar zijn. Andere talen volgen op termijn. De training is ontwikkeld in nauwe samenwerking met ruim 100 projectmanagementprofessionals uit zo veel mogelijk sectoren en culturen, waaronder PRINCE2 Practitioners, academici en organisaties uit de hele wereld. De update is gebaseerd op hun praktijkervaring in het succesvol toepassen van de methode en hun omgang met professionele uitdagingen met betrekking tot de technologie die het speelveld verandert, de groeiende verwachtingen van klanten en belanghebbenden en de noodzaak om meer te bereiken met minder kosten.

Peter Hepworth, Chief Executive Officer van AXELOS: "We horen continu dat verandering de enige constante in deze wereld is. PRINCE2 is ontwikkeld om te reageren op de veranderingen in de bedrijfspraktijk. Tegelijkertijd blijven de hoofdelementen van PRINCE2 ook een constante: geworteld in de realiteit van het werk en relevanter dan ooit tevoren. De kracht van de methode is gebaseerd op tientallen jaren best practice in projectmanagement binnen verschillende organisaties en branches.”

Wisselende behoeften
PRINCE2 komt tegemoet aan de wisselende behoeften van vandaag de dag. De helft (50%) van de bedrijven wereldwijd en 80% van de PRINCE2-gecertificeerde Practitioners erkent de waarde van flexibel werken. In een enquête onder 2400 professionals zei 88% van de PRINCE2 Practitioners dat de kwalificatie heeft geholpen bij hun loopbaanontwikkeling en ook waardevol is voor hun huidige functie (85%).

Uit de enquête bleek ook dat een grote diversiteit in professionals de methode toepassen, van fulltime projectmanagers (32%), IT- (18%) en managementconsultants (15%), tot een groeiend aantal C-suite-leiders (6%). Daarnaast blijkt projectmanagement een essentiële vaardigheid te worden voor elke professional en dit wordt erkend in de bijgewerkte PRINCE2-training. Flexibiliteit is altijd al een belangrijke factor geweest in het succes van PRINCE2 en de bijgewerkte methode geeft nu meer training die kan worden toegepast door iedereen die een project moet beheren, ongeacht hun functie.

Bijgewerkte PRINCE2-trainingen en -examens
PRINCE2 legt een grotere nadruk op:

  • het aanpassen van PRINCE2 aan de behoeften van organisaties en projectomgevingen
  • de principes onderliggend aan de PRINCE2-methode
  • de verduidelijking van het verband tussen de thema's en principes
  • de herstructurering van de training over thema's om bepaalde voorbeelden van aanpassing een plaats te geven
  • de praktische toepassing van training, met bijgewerkte schema's, voorbeelden, tips en trucs.

Engelse versie
De Engelse versie van de bijgewerkte training, Managing Successful Projects is medio 2017 beschikbaar en wordt op de voet gevolgd door de nieuwe versies van de Foundation- en Practitionerexamens in het Engels.

Vanaf de introductie van de bijgewerkte examens tot het einde van 2017 kunnen kandidaten zowel de bestaande als de bijgewerkte Engelse versie van het PRINCE2-examen afleggen. Vanaf januari 2018 zullen alle Foundation- en Practitionerexamens in het Engels gebaseerd zijn op de bijgewerkte versie van PRINCE2.

PRINCE2 in andere talen
Het schema voor release van het boek/de examens in andere talen zal eind 2017 worden aangekondigd. Deze versies worden momenteel voorbereid: Nederlands, Duits, Pools, Frans, Deens, Noors en Italiaans.

De huidige PRINCE2 Practitioner-certificaten blijven geldig tot het einde van de vijfjarige periode en Practitioners mogen blijven deelnemen aan het AXELOS PRINCE2 Membership-programma.

Terug naar nieuws overzicht