ITIF: ‘Grootschalige dataverzameling vormt geen bedreiging voor concurrentie’
06-03-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

ITIF: ‘Grootschalige dataverzameling vormt geen bedreiging voor concurrentie’

Zorgen over de impact van de grote hoeveelheid data die sommige bedrijven verzamelen op de concurrentie op de markt zijn onterecht. Het hebben van data perkt concurrentie op de markt niet in. Indien dit toch het geval blijkt te zijn, hebben toezichthouders met de huidige regelgeving voldoende middelen in handen om actie te ondernemen tegen deze partijen.

Dit stelt de Information Technology and Innovation Foundation (ITIF) in een nieuw rapport. “Net als iedere andere belangrijke resource, kunnen bedrijven data gebruiken om een voordeel te behalen over hun concurrenten. De huidige antitrustwetgeving stelt toezichthouders echter al in staat hier effectieve actie tegen te ondernemen”, aldus Joe Kennedy, senior fellow bij ITIF, voormalig econoom van het Amerikaanse Commerce Department en auteur van het rapport. 

“Het simpelweg hebben van meer data van een rivaal levert niet voor meer bedreiging op voor concurrentie op de markt dan het hebben van meer machines. Toezichthouders kunnen veel schade aanrichten door het verzamelen en gebruiken van data te beperken om een kleine groep privacyvoorvechters gerust te stellen.” Ook stelt Kennedy dergelijke beperkingen innovatie in de weg kunnen staan.

Een samenvatting van het rapport is hier te vinden. Het volledige rapport is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht