Wouter Hoeffnagel - 06 maart 2017

3,6 miljoen Nederlanders werken regelmatig buiten kantoortijden

3,6 miljoen Nederlanders werken met regelmaat in de avond, nacht of in het weekend. Nog eens 1,9 miljoen mensen doen dat af en toe. Bij elkaar zijn dat bijna 5,5 miljoen Nederlanders, goed voor bijna twee derde (65%) van werkend Nederland.

Dit blijkt uit cijfers over 2016 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De hoeveelheid mensen die buiten kantooruren werken is de afgelopen jaren licht toegenomen. Nederlanders doen dit het vaakst op zaterdag of in de avond; 52% van de werkenden geeft aan in de avonduren wel eens te werken, terwijl 51% dat op zaterdag doet. Eén op de drie werkt soms of regelmatig op zondag. Meer dan één op de zeven werkenden werkt in de nachtelijke uren.

Zelfstandigen werken vaker buiten kantoortijden
Zelfstandigen met personeel werken het vaakst buiten kantoortijden (92%), gevolgd door zelfstandigen zonder personeel (84%). Werknemers met een flexibele arbeidsrelatie (68%) werken daarnaast vaker buiten kantooruren dan vaste medewerkers (59%). Zelfstandigen met personeel werken vooral veel vaker op zaterdag dan vaste werknemers. ook werken zij vaker in de avond, op zondag of in de nacht.

44% van de Nederlanders geeft aan regelmatig buiten kantoortijden te werken. Dit is meer dan het gemiddelde in de Europese Unie, dat op 38,5% ligt. Nederlanders werken vooral vaker in de avonduren, wat volgens het CBS te wijten is aan het relatief hoge percentage zelfstandigen in Nederland ten opzichte van andere EU-landen.

Balans tussen werk en privé
Werknemers die buiten kantooruren werken zeggen vooral vaker familie- of gezinsactiviteiten te missen dan werknemers die van negen tot vijf werken. Vooral nachtwerk verstoort de balans tussen werk en privé. 21% van de werknemers die regelmatig ’s nachts werkt geeft aan vaak tot zeer vaak familie- en gezinsactiviteiten te missen. Van de werknemers die niet ’s nachts werken is dat 6%.