Wouter Hoeffnagel - 05 maart 2017

‘Uber zette verborgen tool in om inspecteurs te ontwijken’

Uber heeft jarenlang inspecteurs weten te ontwijken door een softwaretool in te zetten die hen herkend. Dankzij deze tool, die Greyball wordt genoemd, wist Uber inspecteurs die ritten aanvragen te weigeren.

Dit meldt The New York Times op basis van anonieme bronnen, waaronder zowel huidige als voormalige medewerkers van Uber. De tool zou profielen maken van ambtenaren op basis van alle informatie die met behulp van de Uber-app wordt verzameld. Dit maakt het mogelijk ritten die door hen worden besteld te herkennen, zodat chauffeurs van het bedrijf de inspecteurs kunnen ontwijken.

Creditcardgegevens en gebruiksgedrag
De tool zou onder andere kijken naar creditcardgegevens om vast te stellen of een gebruiker werkzaam is bij een overheidsorganisaties. Daarnaast werd ook gekeken naar gebruiksgedrag. Zo zouden gebruikers die de app met regelmaat opende en vervolgens weer sluiten gezien worden als verdacht.

Indien de informatie die Greyball wist te verzamelen niet voldoende was om inspecteurs te ontwijken, zou Uber medewerkers hebben ingezet om te onderzoeken welke ambtenaren zich op de taxidienst van het bedrijf richtten. Hierbij zou onder andere social media zijn afgespeurd. Deze informatie werd vervolgens aan Greyball toegevoegd om de app effectiever te maken.

Tot 2015 gebruikt
Het bedrijf zelf heeft niet inhoudelijk gereageerd op het artikel. De bronnen van de New York Times stellen dat de tool zeker tot 2015 is gebruikt door Uber en het bedrijf hiermee de autoriteiten heeft misleidt.