Wouter Hoeffnagel - 28 februari 2017

Grootste digitale archief van Nederland verhuist brengt data onder in Hengelo

Expansion, leverancier van het Document Management Systeem (DMS) Xtendis, heeft zijn digitale archieven naar de datacenters van Previder gemigreerd. Previder is hiermee de grootste digitale archiefbewaarder van Nederland geworden, groter dan bijvoorbeeld het Nationaal Archief in Den Haag. De online archieven van Expansion bevatten momenteel een miljard digitale documenten, die dagelijks door zo’n vier miljoen gebruikers worden bekeken.

Xtendis, de documentbeheerapplicatie van Expansion, richt zich op het opslaan en ontsluiten van digitale documenten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan alle mogelijke documenten in personeel- of klantdossiers. Met Xtendis beheert Expansion grote digitale archieven voor bedrijven als PostNL, Mediq, Wolters Kluwer, Ahold, Heineken en de NOS. Sinds een aantal jaren is Xtendis ook beschikbaar als clouddienst vanuit de datacenters van Previder. Expansion is nu geleidelijk klanten naar deze nieuwe dienst aan het migreren. Nu een van de grootste klanten van Expansion naar de cloud is verhuisd, is Previder de beheerder van het grootste digitale archief van Nederland geworden.

‘Datacenters zijn de bewaarplaatsen van ons collectieve geheugen’
“Bij archief denken mensen vaak aan papier, maar dit is al lang niet meer zo,” aldus Eric Vredeveldt (foto), directeur van Previder. “Datacenters als die van Previder zijn ondertussen de bewaarplaatsen van ons collectieve geheugen geworden. We realiseren ons dat dit een bijzonder grote maatschappelijke verantwoordelijkheid is. We stellen dan ook alles in het werk om het beste veiligheidsniveau en hoogst mogelijke beschikbaarheid te realiseren.”

Expansion had diverse redenen om voor Previder te kiezen. “We zochten een ‘greenfield’ datacenter, beheerd door een partij die de best mogelijk garanties kon geven op het gebied van veiligheid, connectiviteit en leveringssnelheid. Bovendien moest het datacenter in Nederland liggen, zodat we onze klanten kunnen garanderen dat er Nederlandse wetgeving op van toepassing is. Previder voldoet aan al die kenmerken. Bovendien past de nuchtere mentaliteit van Previder uit Hengelo goed bij de no-nonsense instelling van Rotterdammers,” zegt Wim Vis, commercieel directeur bij Expansion.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024