Wouter Hoeffnagel - 26 februari 2017

Directeur van fabrikant ‘goedkoopste smartphone’ gearresteerd wegens fraude

Directeur Mohit Goel van het Indiase Ringing Bells, fabrikant van een smartphone die slechts 3 euro kost, is gearresteerd op verdenking van fraude. Een distributeur stelt dat het bedrijf bestelde smartphones niet heeft geleverd.

Een woordvoerder van de politie bevestigt de arrestatie tegenover de BBC. De website meldt dat distributeur Ayam Enterprises stelt voor 3 miljoen Roepees, omgerekend zo’n 42.500 euro, aan Freedom 251 smartphones te hebben besteld bij de fabrikant. Ringing Bells zou slechts voor bijna 20.000 euro aan smartphones hebben geleverd. Daarnaast zouden medewerkers van het bedrijf die om opheldering vroegen met de dood zijn bedreigd.

De Freedom 251 is een smartphone die door Ringing Bells sinds februari 2016 voor 251 roepies wordt aangeboden, omgerekend zo’n 3 euro. Hiermee stelde Ringing Bells de goedkoopste smartphone ter wereld op de markt te brengen. De smartphone wordt onder de kostprijs verkocht en geleverd met apps van derden die niet verwijderd kunnen worden. Verschillende analisten hebben het business model van het bedrijf beschreven als een ‘ponzifraude’.