Wouter Hoeffnagel - 25 februari 2017

Zelfrijdende auto’s mogen in Nederland zonder bestuurder de weg op

Voertuigen mogen binnen afzienbare tijd in Nederland zonder bestuurder op de openbare weg rijden. Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu dat experimenteren met zelfrijdende voertuigen zonder bestuurder mogelijk maakt.

Het gaat om het wetsvoorstel Experimenteerwet zelfrijdende auto. Hiermee wil de minister fabrikanten van autonome voertuigen meer mogelijkheden geven de voertuigen te testen door wettelijk barrières hiervoor te verwijderen. Minister Schultz: “Hiermee zetten we in Nederland weer een mooie stap naar de introductie van zelfrijdende voertuigen. We hebben hier de ideale combinatie van een goede, slimme infrastructuur, slimme onderzoekers en een innovatief hightechbedrijfsleven. Samen kunnen we de kansen pakken om mobiliteitsoplossingen voor de toekomst werkelijkheid te maken.”

Vergunning
Bedrijven kunnen op korte termijn een vergunning aanvragen om op de openbare weg testen uit te voeren met zelfrijdende voertuig met een bestuurder op afstand. Het is al wel langer mogelijk autonome voertuigen in Nederland te testen, maar hierbij moet altijd iemand in het voertuig aanwezig zijn die de besturing kan overnemen.

Voertuigen zonder bestuurder mogen op locaties en onder voorwaarden worden getest die vooraf worden vastgesteld en beoordeeld door de RDW in samenwerking met deskundigen van onder andere de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), de wegbeheerder en de politie. Zo kan bijvoorbeeld als voorwaarde worden opgelegd dat de fabrikant andere weggebruikers waarschuwt dat het om een autonoom voertuig met een bestuurder op afstand gaat. Een ander voorbeeld in informatieverstrekking aan overige bestuurders over de tijden en locaties waarop dergelijke voertuigen kunnen tegenkomen op de openbare weg.

Grensoverschrijdend zelfrijdend vervoer
Vorige week maakten Nederland, Duitsland, Zweden, Spanje, Oostenrijk en 21 andere EU-landen afspraken om grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen op te zetten. Het gaat hierbij onder andere om testen met truck platooning en autonome voertuigen die met elkaar communiceren. De eerste testen vinden naar verwachten eind dit jaar of begin 2018 plaats. Ook hebben landen en fabrikanten van autonome voertuigen afspraken dat zelfrijdend vervoer vanaf 2019 grensoverschrijdend mogelijk moet zijn.