Wouter Hoeffnagel - 23 februari 2017

90% van de klachten over marketing heeft betrekking op e-mail

Consumenten hebben vooral veel klachten over de wijze waarop bedrijven omgaan met e-mails. 90% van alle klachten dit in 2016 zijn binnengekomen bij het Privacy Waarborg heeft betrekking op e-mail. Consumenten vinden het vooral vervelend als ze mail ontvangen terwijl ze zich al hadden uitgeschreven of zelfs nooit hadden aangemeld. Ook niet werkende of ontbrekende uitschrijflinks staan hoog op de klachtenlijst.

Dit meldt de DDMA Privacy Autoriteit. Het Privacy Waarborg is een keurmerk, uitgegeven door brancheorganisatie DDMA, waarmee organisaties laten zien dat zij op een verantwoorde en zorgvuldige omgaan met persoonsgegevens. Hebben consumenten het gevoel dat dit niet het geval is, dan kunnen zij een klacht indienen bij het klachtenloket.

Andere vormen van marketing
Naast e-mail was slechts een klein aantal van de binnengekomen klachten gericht op telemarketing: zeven procent in 2015 en nog maar twee procent in 2016. Andere klachten waren gericht op post (6% in 2016), cookies (2%), social media (2%) en streetmarketing (1%). Het grootste deel van de klachten ging over organisaties die niet zijn aangesloten bij het Privacy Waarborg (61% in 2015, 85% in 2016). Ruim driekwart van de klachten is opgelost, nadat de Privacy Autoriteit contact opnam met de betrokken organisatie. Overige klachten bleken niet gegrond of zijn doorverwezen.

Jan Hoek, voorzitter van de DDMA Privacy Autoriteit: “Deze binnenkomende klachten zijn voor ons erg belangrijk. Het biedt ons de mogelijkheid om samen met de betrokken organisaties verbeteringen door te voeren en te werken aan het vertrouwen van consumenten. Bovendien is een klacht een teken dat consumenten actief bezig zijn met privacy en zich bewust zijn van de risico’s en waarde van hun gegevens. Dat is ontzettend belangrijk in een samenleving die steeds meer datagedreven wordt.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024