Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2017

EFF: ‘Helft van het internetverkeer is versleuteld’

De helft van het internetverkeer is inmiddels versleuteld met het HTTPS protocol. “Met andere woorden: we zijn halverwege naar een web dat beter beveiligd is tegen afluisteren, het kapen van content, stelen van cookies en censuur”, aldus Gennie Gebhart, onderzoeker bij de Electronic Frontier Foundation (EFF).

De EFF, een organisatie die zich inzet voor rechten in de digitale wereld, wijst op gebruikscijfers van Google Chrome en Mozilla Firefox. Het internetverkeer van en naar beide webbrowsers is inmiddels voor meer dan de helft versleuteld. De EFF stelt dat deze mijlpaal is gehaald door de gemeenschappelijke inzet van zowel IT-giganten, grote contentproviders, kleine websites en gebruikers zelf.

Ook wijst de EFF op de belangrijke rol die Let’s Encrypt en Certbot hierbij hebben gespeeld. Beide initiatieven maken het gebruik van HTTPS eenvoudiger en goedkoper, waardoor dit ook door kleine, onafhankelijke websites kan worden geïmplementeerd. Hiermee zijn de initiatieven volgens de EFF ‘game changers’. Let’s Encrypt is Certificate Authority die gratis SSL-certificaten afgeeft en een initiatief van de Internet Security Research Group (ISRG), die is opgericht door de EFF, Mozilla en de Universiteit van Michigan. Cisco en Akamai zijn founding sponsors. Certbot is tool waarmee webmasters een gratis certificaat van Let’s Encrypt kunnen implementeren en hun webserver geautomatiseerd kunnen laten configureren voor het gebruik van dit certificaat. Certbot is een initiatief van de EFF in samenwerking met het Tor Project, dat achter de anonimiseringsnetwerk Tor zit.