Wouter Hoeffnagel - 21 februari 2017

Privacytoezichthouders starten onderzoek naar Windows 10

De Autoriteit Persoonsgegevens start een onderzoek naar de wijze waarop Microsoft in Windows 10 persoonsgegevens verzameld en hoe deze gegevens worden verwerkt. Hierbij werkt de toezichthouder samen met privacytoezichthouders uit Beieren, Frankrijk, Hongarije, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Microsoft maakte onlangs bekend gebruikers van Windows 10 meer mogelijkheden te zullen geven om te bepalen welke gegevens Microsoft over hen verzameld en wat het bedrijf met deze data mag doen. De toezichthouders hebben in een brief aan Microsoft laten weten deze maatregelen te waarderen. Desondanks blijven er zorgen bestaan over de werkwijze van Microsoft. Met name de hoeveelheid en soorten gegevens die Microsoft verzamelt baren de toezichthouders zorgen. Ook uiten zij zorgen over de standaardinstellingen van Windows 10 en het gebrek aan controle van mensen over wat Microsoft met hun gegevens doet.

Rechtsgeldige toestemming
De Autoriteit Persoonsgegevens wijst erop dat mensen alleen rechtsgeldige toestemming kunnen geven voor de verwerking van hun persoonsgegevens indien zij:

  • volledig zijn geïnformeerd;
  • precies weten waar zij toestemming voor geven;
  • de toestemming vrij hebben kunnen geven.

Tot slot wijzen de privacyautoriteiten Microsoft erop dat het bedrijf alleen persoonsgegevens mag verzamelen voor ‘welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doelen’. Daarnaast is het niet toegestaan de gegevens verder te verwerken op een manier die onverenigbaar is met deze doelen. De Amerikaanse IT-gigant verwerkt onder meer gegevens met als doel persoonlijke advertenties aan te bieden.