Wouter Hoeffnagel - 20 februari 2017

Internationale cybercommissie gaat gedragsnormen voor cyberspace opstellen

Een onafhankelijke internationale cybercommissie gaat gedragsnormen voor cyberspace formuleren. Hiervoor heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken de Global Commission on the Stability of Cyberspace (GCSC) gelanceerd. Nederland is één van de initiatiefnemers van de Commissie.

Meer dan 24 prominente onafhankelijke experts vanuit overheden, het bedrijfsleven en de IT-sector uit meer dan 15 landen zijn verenigd in de GSCS. Deze experts gaan concrete voorstellen formuleren voor gedragsnormen in cyberspace. De commissie wordt onder andere gesteund door bedrijven als Microsoft en organisaties uit het veld zoals de Internet Society. Vint Cerf, die wordt gezien als de ‘vader van het internet’, is speciaal adviseur bij de GCSC.

Grote belangen
“In het cyberdomein zijn voor Nederland grote belangen in het spel, enorme kansen voor economische groei en ontwikkeling maar ook toenemende dreigingen. Zo is onze infrastructuur ook steeds meer afhankelijk van een werkend internet. Duidelijkheid over internationale gedragsregels is van landsbelang”, constateert Koenders. “Deze commissie komt op het juiste moment, nu er sprake is van cyberonveiligheid en nepnieuws.”

De GCSC is gevestigd in Den Haag en wordt voorgezeten door Marina Kaljurand, de voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Estland.