Wouter Hoeffnagel - 18 februari 2017

Driekwart van de zakelijke apparaten functioneert in Nederland volgens de beveiligingsrichtlijnen

Terwijl in België meer dan 1 op de drie apparaten (36%) niet volgens de nieuwste beveiligingsrichtlijnen functioneert, ligt dat met 26% in Nederland een stuk lager. Opvallend genoeg is dit percentage wereldwijd alleen in Nederland en Duitsland gedaald (in NL van 28% naar 26%).

Dit blijkt uit het Mobile Iron Security Risk Review van Mobile Iron. 41% van de Nederlandse bedrijven rapporteert in het onderzoek tenminste één verloren mobiel toestel. Hiermee scoort Nederland in de middenmoot. Samen met Frankrijk is Nederland het enige lang waar dit percentage niet is gestegen, iets wat in alle andere onderzochte landen wel het geval was. Mogelijk is de invoering van de meldplicht datalekken hier van invloed geweest, stelt Mobile Iron. Het bedrijf benadrukt dat dit niet met zekerheid kan worden vastgesteld.

Updates voor besturingssysteem afdwingen 
In het onderzoek is ook gekeken naar de handhaving van updates van besturingssysteem - één van de basismethodes om beveiliging op pijl te houden. Het is voor IT-afdelingen mogelijk om deze updates af te dwingen, maar dit wordt nog maar mondjesmaat gedaan. Ook hier scoort Nederland - samen met België - hoge ogen. 14% van de Nederlandse bedrijven dwingt deze updates op de toestellen af, tegenover 10% in de vorige editie.

Een volgend punt van zorg voor beveiliging zijn toestellen waar de door de leverancier meegeleverde beveiliging is aangetast - gejailbreakte of op andere manier ‘gecompromitteerde’ toestellen. 15% van de Nederlandse bedrijven rapporteert tenminste één ‘aangetast’ toestel, waarmee Nederland relatief slecht scoort. Alleen België scoort met 16% hoger.

Nederland heeft voorliefde voor apps uit onofficiële bronnen
Iron Mobile spreekt over een Nederlandse voorliefde voor het jailbreaken of aankopen en installeren van apps buiten de officiële appwinkels. Dit blijkt ook uit de zwarte lijst met apps die bedrijven hanteren. Alleen in Nederland staat op deze lijst een app waarmee ook niet door Apple goedgekeurde apps buiten de App Store kunnen worden geïnstalleerd op Apple devices in de top drie meest geblokkeerde apps. Apps als AngryBird, Pokemon Go of Tinder ontbreken in Nederland juist op dit lijstje.

Tot slot is er gekeken naar de hoeveelheid geïnstalleerde zakelijke apps. Nederland scoort wederom het hoogst. 90% van de organisaties geeft aan meer dan 10 zakelijke apps op het toestel te hebben geïnstalleerd.