Zuid-Koreaanse toezichthouder start onderzoek naar machtsmisbruik door Google
15-02-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Zuid-Koreaanse toezichthouder start onderzoek naar machtsmisbruik door Google

De Zuid-Koreaanse mededingingsautoriteiten starten een onderzoek naar machtsmisbruik door Google met het mobiele besturingssysteem Android. De Zuid-Koreaanse toezichthouder uit dezelfde zorgen als de Europese Commissie en stelt dat exclusiviteitsovereenkomsten die Google met smartphonemakers heeft gesloten concurrentie op de smartphonemarkt heeft beperkt.

Dit meldt de Zuid-Koreaanse krant Korea Joongang Daily. Google is in 2011 ook al door de Zuid-Koreaanse mededingingsautoriteiten onder de loep genomen. Dit nadat de Zuid-Koreaanse webportals Naver en Daum een klacht hadden ingediend over een ‘mobile application distribution agreement’ (MADA) die Google had afgesloten met Samsung. Naver en Daum stelden dat dit contract Samsung dwong een reeks apps van Google standaard te installeren op zijn smartphones en de zoekmachine van Google als standaard zoekmachine in te stellen. In ruil hiervoor zou Samsung het Android besturingssysteem gratis kunnen gebruiken. Naver en Daum stelden dat Google hiermee concurrentie heeft ingeperkt.

Vrijgepleit
Na twee jaar onderzoek werd Google door de Zuid-Koreaanse mededingingsautoriteiten vrijgepleit. De autoriteiten stelden hierbij geen aanwijzingen te hebben dat Google zijn macht misbruikt om concurrentie in te perken. Daarnaast zag de toezichthouder geen grote impact op de markt, aangezien Naver ten tijde van deze klacht de lokale zoekmachinemarkt domineerde met een marktaandeel van 70%.

In mei 2016 is een nieuwe MADA tussen Google en Samsung vrijgegeven, die de zaak opnieuw aan het rollen heeft gebracht. Onder andere het toegenomen marktaandeel van Google op de zoekmachinemarkt is voor de Zuid-Koreaanse toezichthouder reden een nieuw onderzoek te starten. Uit het nieuwe contract blijkt dat Samsung verplicht is twaalf apps van Google standaard op zijn smartphones te installeren. Daarnaast mag Samsung geen eigen besturingssysteem ontwikkelen op basis van open source broncode van het Android platform.

Onderzoek van Europese Commissie
Google heeft nog niet gereageerd op de zaak. In een vergelijkbaar onderzoek van de Europese Commissie heeft Google echter altijd ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan machtsmisbruik. Hierbij verdedigt het bedrijf zich ondermeer door te wijzen op het grote marktaandeel van Apple op de smartphonemarkt, die hiermee een grote concurrent vormt voor Google. Daarnaast stelt Google dat smartphonefabrikanten naast de Google-apps ook eigen apps en apps van derden voorgeïnstalleerd mogen meeleveren met smartphones.

De Europese Commissie heeft inmiddels overigens vastgesteld dat Google zich heeft schuldig gemaakt aan machtsmisbruik met het Android platform. Het bedrijf is in april 2016 formeel aangeklaagd door de Europese Commissie.

Terug naar nieuws overzicht