Letland, Zweden en Litouwen hebben beste glasvezeldekking van Europa
15-02-2017 | door: Redactie

Letland, Zweden en Litouwen hebben beste glasvezeldekking van Europa

Letland heeft het meest aantal huishoudens die over een glasvezelverbinding beschikken. Ook Zweden, Litouwen, Rusland en Roemenië doen het goed. Nederland staan op de 16de positie in de ranglijst.

Dit blijkt uit cijfers van de FTTH Council, dat momenteel zijn jaarlijkse Europese conferentie organiseert in Marseille. De cijfers hebben betrekkingop het percentage huishoudens die eind september 2016 aansluitbaar zijn. De ranking kijkt daarbij naar het continent Europa, inclusief landen als Rusland of Servië. Ook worden zowel Fibre to the Home (FTTH)- als Fibre to the Building (FTTB)-aansluitingen meegeteld.

Top 5
In Letland is zo'n 45,2 procent van de bevolking aansluitbaar op glasvezel. Daarmee scoort het land beter dan Litouwen (3e met 40,3%), dat vorig jaar eerst stond. Zweden klimt met 40,7% FTTH-dekking naar de tweede plaats. Rusland staat op de vierde plaats van 34,3%, gevolgd door Roemenië met 31,7%.

Nederland scoort relatief laag op de ranglijst, wat te verklaren is door de relatief goede kwaliteit kopernetwerken in ons land. Hierdoor is het voor aanbieders niet noodzakelijk te investeren in glasvezelinfrastructuur. Ook andere West-Europese landen scoren laag. Zo staat Italië op de 24ste positie (1,9%), Duitsland op de 27ste positie (1,6%) en Oostenrijk op de 28ste positie (1,2%). België komt niet op de lijst voor, aangezien de FTTH-penetratie in het land minder dan één procent bedraagt.

FTTH-Council-6199533.jpg

Rest van de wereld
Als we Europa vergelijken met de rest van de wereld dan moeten we vaststellen dat glasvezelleider Letland pas achtste staat na de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Singapore, Zuid-Korea, Hong Kong, Japan en Uruguay. Ook hier geldt de stelling dat veel van deze regio's aanvankelijk een slechter telecomnetwerk hadden, waardoor het voor hen interessanter was om veel vroeger en intensiever met glasvezel te beginnen. Al horen we in de wandelgangen van de FTTH Conference dat er in het Midden-Oosten vaak amper telecomregulering is, waardoor operatoren zonder veel plichten hun glasvezel kunnen aanleggen.

FTTH-Council-6199427.jpg

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht