Wouter Hoeffnagel - 13 februari 2017

Nieuwe opleiding moet tekort aan data scientists terugdringen

Nieuwe opleiding moet tekort aan data scientists terugdringen image

De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam slaan de handen ineen met de oprichting van de Amsterdam School of Data Science. De drie kennisinstellingen willen met het grootste opleidingsaanbod van Europa het nijpende tekort aan data scientists op de arbeidsmarkt terugdringen. Kajsa Ollongren, wethouder en locoburgemeester van Amsterdam, verzorgt op 24 maart de officiële opening van het nieuwe opleidingsplatform.

Data science – het ontdekken van verborgen patronen in grote hoeveelheden data – is anno 2017 belangrijker dan ooit. Big data en data science staan aan de basis van elke innovatie, variërend van populaire apps als Uber en Google Maps tot zelfrijdende auto’s en van terrorismebestrijdingsanalyses tot medische diagnose-algoritmes. De potentiële waarde van data voor de Nederlandse economie wordt door de Nationale Denktank geschat op 45 miljard euro. In vrijwel ieder beroep gaan analytische vaardigheden een grotere rol spelen en steeds meer organisaties zitten dan ook te springen om talent – naar verwachting is er volgend jaar een tekort van 8.000 data scientists. McKinsey ziet de vraag naar data scientists bovendien harder stijgen dan het aantal mensen dat op dit moment afstudeert in deze richting. Om aan deze grote vraag te voldoen, hebben de drie Amsterdamse kennisinstellingen nu de Amsterdam School of Data Science opgericht.

Kajsa Ollongren, wethouder en locoburgemeester van Amsterdam, opent de Amsterdam School of Data Science op vrijdag 24 maart officieel in de Raadszaal van het Stadhuis. “De oprichting van de Amsterdam School of Data Science is heel belangrijk voor de stad. Door het enorme aanbod aan opleidingen staat Amsterdam in één keer op de kaart als dé plek om data science te studeren. Dat sluit perfect aan bij de positie van Amsterdam als aantrekkelijke, internationale tech-hub.”

Opleiden en omscholen
Marc Salomon, decaan van de Universiteit van Amsterdam Business School en een van de initiatiefnemers van de Amsterdam School of Data Science: “Het groeiende belang van data voor de samenleving is niet te ontkennen. Op dit moment zijn er simpelweg te weinig specialisten om alle kansen te benutten en dat probleem willen we met de UvA, VU en HvA oplossen. Het mooie aan data science is dat het raakvlakken heeft met zo’n beetje elk vakgebied. Studenten leggen zich dus niet direct vast: ze kunnen later nog kiezen of zij zich gaan specialiseren in bijvoorbeeld business, levenswetenschappen, gezondheidszorg of elk andere discipline waar data een rol in speelt.”

De drie kennisinstellingen willen met het initiatief toekomstige studenten laten zien welke enorme kansen er op de arbeidsmarkt voor hen in het verschiet liggen. De Amsterdam School of Data Science werkt daarom nauw samen met het bedrijfsleven en overheid en helpt studenten ook bij het opstarten van hun eigen bedrijf. Salomon: “We willen middelbare scholieren en hun leraren enthousiast maken over data science. Daarnaast richten we ons ook op omscholing van mensen. Zo kunnen we ook op korte termijn het aanbod van data scientists vergroten, op elk opleidingsniveau. We hopen dat andere kennisinstellingen in de regio snel aanhaken, ook het middelbaar beroepsonderwijs.”

Grootste data science-aanbod van Europa
Amsterdam behoort binnen Europa qua omvang en verscheidenheid van data science-opleidingen al tot de koplopers. Er zijn meer dan 200 opleidingen op het gebied van data science - verspreid over allerlei toepassingsgebieden - met docenten en onderzoekers die tot de absolute wereldtop behoren. De Amsterdam School of Data Science brengt dit volledige aanbod bij elkaar.